Бистришките баби в лондонската галерия "Тейт"

Някои творби на модерното изкуство не могат да се поберат в галерии. Например, творбите на родения в България художник Кристо, който опакова сгради, острови и терени.

Ако творбите на Кристо свързват изкуството с природата, творбите на родената в Уелс Бетан Хъс (Bethan Huws) са връзка между звук и природа.

През 1993 г. Бетан Хъс прави инсталация на брега на Северно море. Всяка вечер пред морето застават жени. Морето в този момент има отлив, а жените са облечени във фолклорни носии. Чува се звука на вълните в далечината, а след това гласовете на жените.

Жените пеят на морето.

Няма специално осветление, няма музикален съпровод, няма сцена.

Бетан Хъс е поканила за своята инсталация на брега на Северно море жени от другия край на Европа. Това са Бистришките баби. Те са облечени във фолклорни носии.

Произведението на Хъс от 1993 г. е документирано с филм. Собственик на филма, в който певиците от софийското село Бистрица – днешен столичен квартал - пеят на Северно море, е галерията Тейт – една от най-големите в света галерии за модерно изкуство.

Може да видите част от филма на Бетан Хъс - тук.

Снимка на българските баби на брега на Северно море - тук.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.