Българските народни танци привличат лондончани

Журналистката Ина Николава представя танцова школа "Български ритми", която участва на тазгодишния фестивал на българската култура в Сохо през май.

Днес ви представяме друг от участниците във фестивала на българската култура на 19-ти май в лондонския квартал Сохо. Танцова школа „Български ритми” / Dance School BULGARIAN RHYTHMS е основана и се ръководи от Анелия Траянова (на снимката).

Анелия Траянова е от Симитли, от малка развива любов към българските народни танци. Танцува от 7-годишна и казва, че за нея танцът е не просто хоби, а част от живота й. По-късно, наред с образованието си по мениджмънт и управление, тя защитава и магистърска теза в University of Roehampton, завършвайки международната магистратура разработена по програма на UNESCO - Choreomundus - International master in Dance Knowledge, Practice, and Heritage. Днес Анелия показва, твори и разпространява народните танци в Лондон, а вече - и в много други краища на Англия.    

Създадена през 2016 година в Лондон, школата бързо създава свое подразделение и в Оксфорд. Групи вече има и в Милтон Кийнс и Нортхамптон. В тях танцуват около 70 българи, както и англичани, японец, и други чужденци. Според Анелия, небългарите са привлечени от българските народни танци заради неравноделните ритми, сложните стъпки и това, че участниците се държат един за друг за ръце, създавайки сплотена танцуваща общност.

Мисията на Анелия е да превръща групите в общност, приятелство, семейство...единство - място където всеки идва, за да се докосне до извора. „Независимо от усилията, промяната която виждам в хората е това, което ме мотивира“, казва тя. 

По  Коледа Анелия и нейните танцьори участват в магичен спектакъл на Лондонския оркестър за филмова музика в църквата Saint Paul в квартала Covent Garden, в сърцето на Лондон. Те представят своя музикално-танцова версия на песента от саундтрака на холивудския филм „300” по мотиви на балканската народна песен ”Зайди, зайди, ясно слънце”. Идеята за спектакъла е на Анелия и на Росица Душева, съосновател и директор на  Лондонския оркестър за филмова музика, която също танцува в школата. Те решават да поканят още двама български артисти творящи в Лондон и така спектакълът става гвоздеят в коледния  концерт на оркестъра.

„Съчетахме класически инструменти с кавал в изпълнение на пловдивчанина Илин Илиев, а певицата Мария Георгиева майсторски демонстрира орнаментиката на народното пеене. Добавихме и сценична танцова постановка със свещи, изпълнена от момичетата на „Български Ритми”, облечени в бели ризи с народни шевици. Така създадохме едно произведение, уникално по рода си на лондонска сцена”, разказва Анелия. 

За Анелия подобни иновативни проекти, какъвто бе и фестивала на българската култура на 19-ти май в Сохо, дават възможността българите да бъдат по-лесно възприети от лондончани и нашата култура да бъде оценена редом с всички останали народи. Освен това, работата по такива инициативи е страхотен повод да се обединим в тази си кауза.   

Народните танци не са основното занимание на Анелия Траянова в Лондон. Тя работи като ивент мениджър, организира различни събития. Докато разговаряхме за нейната школа, тя работеше в Уимбълдън, подготвяйки тазгодишното издание на легендарния тенис-турнир.

 
Линкове към изпълненията на „Български ритми”:  

https://web.facebook.com/londonfilmmusicorchestra/videos/988905487967458

 

https://web.facebook.com/bulgarianrhythmslondon/videos/407945540046861

 

Танцовата група:

https://www.facebook.com/bulgarianrhythmslondon/

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.