Българските розите цъфнаха в Лондон

Здравейте, драги читатели!

Както ви информирахме, през април участници в нашата лондонска група посадиха рози в центъра на Лондон, по-точно на Golden Square в квартал Сохо. 

В края на май празнувахме до нашите рози на Golden Square в Сохо празника на българската култура.

Нашата положителна енергия е повлияла на розите, защото преди дни първите български рози в Лондон цъфнаха. Дори градинарят на площада е изненадан, че толкова бързо розите цъфтят!

За да усетите емоциите и духът на нашата лондонска българска група, споделяме снимки от нашето парти в Лондон за 24 май - деня на българската култура.

Младият цигулар Христо Дунев изпълнява Малка Токата на Петър Христосков.

Общинският съветник на Сохо Тимоти Барнс поздравява нашата група за инициативата да посадим рози като български дар за лондончани.

Известният разследващ журналист Дейвид Хенке разказва как резултатите на нашето изследване на българската общност в Лондон доказват неоснователността на твърденията на някои британски медии срещу българите и мигрантите от ЕС.

Актьорът Миро Кокинов представя на английски част от постановката "Гъдулка".

Малките танцьорки от група Китка от българското училище в лондонския квартал Баркинг разкрасиха площада.

 

Енергия и ритъм донесе и женската танцова група Китка, някои от чиито участници са майки на момичетата танцьорки.

Наталия и нейната дъщеря Ванеса от танцовата група Китка.

Бойко разказва на гостите за празника на българската култура, проекта на нашата българска група и желанието ни да общуваме с други лондончани.

 

Всеки имаше възможност да покаже розата, която е посадил.

Почерпихме гостите с български храни.

Тиха обяснява на гостите какво е луканка и ги кани да пробват.

Предложихме няколко вида баница. 

Адриан разказва за питките, които беше омесил и изпекъл, и ги кани гостите да ги пробват с шарена сол и мед.

Роденият в Румъния общински кандидат и активист от квартал Камден Сорин-Михай Флоти разказва за общите усилия на гражданите на ЕС в Лондон да получат гаранции за правата си.  

Ще запомним усмивките на домакини и гости. Това е Цанка.

Воден от българката Зори Бърнър, хорът Peregrina EnChantica пя английски и български песни. "Върви народе възродени" запяхме всички българи на площада.

Накрая гости и домакини си направихме снимки.

 

Благодарим на Тео Тотев за прекрасните снимки от нашия празник на българската култура в Лондон. 

Празнуването на 24 май в Лондон беше част от проект на Лондонската българска асоциация за създаване на връзки между българската диаспора и другите лондонски общности и институции, който е подкрепен от кмета на Лондон.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.