Български рози в центъра на Лондон

На 21 април в 11 часа сутринта в центъра на Лондон бяха засадени 42 рози Дамасцена. Този сорт познаваме от Розовата долина в България. Розите бяха посадени от участници в нашата българска група за "Разходки из Лондон". Това е нашият дар за лондончани.

Нашата група се роди през 2014 г., когато започнахме редовно да се събираме за разходки из Лондон с цел опознаване на града, споделяне на впечатления от живота във Великобритания и развлечения. През 2015 г. се появи нашият сайт: bulgariansinlondon.com с истории за Лондон и за предприемчиви българи в британската столица. През 2018 г. започнахме проект по програма на лондонския кмет Садик Кхан за граждански инициативи, насочени към социална интеграция.

Нашият проект включва засаждане на български рози, изследване за живота на българи в Лондон, групови посещения в лондонски институции и парти с дегустация на български храни. С тези дейности ние създаваме контакти с лондончани, а групата ни става по-видима в Лондон.

Избрахме да подарим на лондончани рози, тъй като освен че са красиви, розите са цвете символ на България и Англия. Ние се интересуваме от българската и британска култури и харесваме да откриваме общи неща между тях.

Желанието ни да подарим български рози на лондончани свърза нашата група с лондонските общини, тъй като ни трябваха различни разрешения за засаждането на цветята.

Макар да нямахме опит в общуването с местните власти, всичко мина по-бързо, отколкото очаквахме. Причината за това се дължеше на факта, че англичаните обичат градинската работа и харесаха нашия проект с цветя.

Освен това общинарите от Уестминстър Сити бяха впечатлени от желанието ни да възстановим рози на Голдън Скуеър в квартал Сохо, които са били подарени от Софийската община през 1972 г. Точно на Голдън Скуеър засадихме розите. Отново на това място ще има български цветя.

Засаждането не беше трудно. Когато пристигнахме на Голдън Скуеър мястото за нашите рози беше подготвено от градинаря Стив Милс. Той ни обясни как да засаждаме розите. Госпожа Доун Харт, програмен мениджър от Сити Хол, поздрави четиридесетимата български градинари.

Оказа се, че бройката български градинари съответства на бройката рози, затова всеки трябваше да засади по една роза. Първи рози засадиха децата, а накрая - доайенът на групата Кирил Костов, който разказа спомените си от българските рози на Голдън Скуеър от 1972 г.

Ние създадохме свое “българско” пространство в Лондон. При това в центъра. На 300 метра от Пикадили Съркъс. Ще имаме възможност да показваме розите на наши приятели, колеги и гости в Лондон, както и да ги гледаме как растат, докато се грижим за тях.

Гордеем се не само със своите рози, но и с факта, че се справихме сами, без да търсим съдействие на държава и посолство. Нашата българска група става все по-силна и видима в Лондон. Заедно ние участваме в живота на британската столица.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.