Заедно българи и англичани отпразнуваха 24 май в Лондон

Ина Николова

Да чуеш в центъра на Лондон „Хубава си моя горо”, изпята от английски изпълнители, в слънчев ден, при това до градина с български рози, е уникално преживяване. В съботния следобед на „Голдън скуеър” в квартал Сохо българската култура и храна се превърнаха в мост между българите и останалите лондонски общности. На събирането присъстваха към 200 лондончани. Някои от тях бяха специално поканени, а други бяха любопитни минувачи.  

Именно културата ни помага да се свързваме помежду си като българи, живеещи тук, и с останалите жители на Лондон, подчерта при откриването на партито организаторът му Бойко Боев, един от лидерите на групата за разходки из Лондон, която за 4 години обедини повече от 400 българи в Лондон в интереса им да опознаят града, в който живеят. 

Тим Барнс, общински съветник от Уестминстърската община, който е избран от квартал Сохо, каза, че е много щастлив от факта, че българите са подарили на лондончани градината с рози дамасцени, които бяха посадени на „Голдън скуеър” месец по-рано и  които скоро ще покажат първите си цветове.

Известният политически журналистът Дейвид  Хенке, който в своя статия нарече Love bomb последните инициативи на българската група, насочени към връзки с лондончани, обърна внимание на изследването на българската диаспора, което наскоро беше организирано от Лондонската българска асоциация. Хенке каза, че е бил впечатлен от качеството на изследването, което беше проведено от изследователи от групата за разходки, водени от българи, преподаватели от английски и американски университети. Според него, изследването е помогнало да бъдат събрани доказателва за несъстоятелността на публикации в някои британски медии, за това, че българите са мързеливи и мигрират във Великобритания, за да възползват от местните социални помощи.

Младият цигулар Христо Дунев изпълни "Малка Токата" на композитора Петър Христосков, актьорът Миро Кокенов изигра част от своя моноспектакъл „Гъдулката” на английски език, танцьорите от група „Китка” в Баркинг показаха красотата на българските народни хора, а изпълненията на хор „EnChantica”, в който има певци от различни националности, водени от българката  Зори Бърнър, накараха всички българи на площада да запеят „Хубава си моя горо” и „Върви, народе възродени”. 

На партито на Голдън Скуеър много лондончани пробваха за първи път луканка, лютеница, кьополу, баница и шопска салата. 

Партито беше част от проект на Лондонската българска асоциация за създаване на връзки между българската диаспора и други лондончани, който беше подкрепен от кмета на Лондон, Садик Кхан. По думите на Дидър МакГрат, която поднесе приветствие от името на лондонското кметство, българският проект е направил българската диаспора видима за лондончани. Лондонското кметство очаква подобни инициативи на българите в Лондон.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.