Защо британската преса от онова време нарича Съединението българска революция?

 

 

Заради националния празник, реших да прочета британската преса от онова време и разбере как те са отразили събитието. Имах време само за вестник Таймс.

 

Изброявам няколко свои впечатления (нека е ясно обаче, че нашият сайт bulgariansinlondon.com не е академичен!)

 

Таймс говори за Съединението като Bulgarian Revolution (българска революция) или revolution in Eastern Roumelia (революция в Източна Румелия). 

 

В продължение на седмици Таймс публикува различни по обем и съдържание текстове, свързани със Съединението. Впечатляващо е многообразието от източници и гледни точки. Повечето са политически, някои – икономически като, например, кой ще плаща дълга на Източна Румелия, нещо от което се вълнуват притежатели на облигации. 

 

Става ясно, че актът на Съединението е бил изненада. Посочва се, че не е ясно точно как се е случила революцията, но княз Александър Батенберг е бил заставен от българите да признае Съединението, ако иска да остане в България. 

Също е ясно, че както на България, така и на Източна Румелия се гледа като творения на Великите сили, тъй като те дължат съществуването си на международен договор между тях.  Посочва се, промяната на управлението е нарушение на международното право. Едновременно с това се отбелязва, че съединението е налице и се подкрепя единодушно от населението на двете части. 

 

Посочва се, че Високата порта апелира за запазване на международното право. Анализаторите считат, че за Турция е по-добре да няма война, тъй като от нова война на Балканите тя само би загубила и за това ще е готова да признае съединението на България.

За Англия югоизточна Европа не е била важна в дадения исторически момент. (Да не забравяме, че през 1885 г. Британската империя е толкова голяма, че “слънцето никога не залязва над нея”.) Много автори подчертават, че в интерес на Англия е да няма нова война на Балканите, която би довела до намеса на Великите сили.

 

Отбелязва се, че от всички Велики сили Русия е взела най-категорична позиция против Съединението. В статия от 22 септември дори се казва, че Петербург е пратил писмо до Високата порта, в което Русия моли турците да не пращат войска срещу българите, защото, ако българите са победени, това ще доведе до обществен натиск в Русия върху руския цар. Русия обаче се съгласява, Турция да използва сила в Македония в случай, че там има надигане на населението. 

 

Въпреки акта на Съединението се посочва, че Великите сили в крайна сметка ще решат положението на нова обединена България и че те ще направят това с оглед на интересите както на българите, така и на Високата порта и на мира в югоизточна Европа. 

 

Посочва се, че влиянието на Русия на Балканите е отслабено в момента и България и Румелия имат възможност да действат самостоятелно. Направен е и изводът, че в случай, че Русия иска да достигне до Константинопол, тя вече ще трябва да завладее България и Румелия. 

 

По време на Съединението на власт в Обединеното кралство са консерваторите, начело с Роберт Гаскойн-Сесил, лорд Солсбъри – на горната снимка.

Според вас, защо в Англия по онова време наричат Съединението "българска революция", а в България -не?

Автор: Бойко Боев

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.