Как Лондонското кметство научи за българите в Лондон

Лондонското кметство (City Hall) се намира до Темза. Ако сте били на Лондонската крепост и дворец (Tower of London), кметството се намира от другата страна на реката. Стъклената сграда на Сити Хоу е  построена през 2002 г. по проект на известния лондонски архитект Норман Фостър (автор и на емблематичния лондонски небостъргач Gherkin)  и e енергоспестяваща.

Извитите вътрешни стълби и зашеметяващите гледки от всички страни на сградата са двете неща, които впечатляват посетителя в лондонското кметство. В петък сутринта, докато вървях по тези стълби, си поемах дълбоко въздух. Така ми казват, че трябва да правя,  за да се справя с вълнението преди да говоря пред публика. Предстоеше ми да участвам в представянето пред лондонското кметство на резултатите от изследване на българската диаспора в Лондон.

Имам опит в говоренето пред публика, но се вълнувах, защото за мен представянето на доклада беше върхът на двугодишните ни усилия да направим изследване на българите в Лондон. След малко лондонската управа щеше да научи за живота на моите сънародници в британската столица.

Давах си сметка, че вероятно групата българи в сградата тази сутрин беше първата група от български жители на Лондон, която общува директно с лондонското кметство. Знаех, че майка ми щеше да е горда от мен в този момент, но повече ми се искаше всички участници в нашата група да са доволни.

Идеята за изследването на българи в Лондон възникна покрай референдума за Брекзит. Тогава с авторите на сайта bulgariansinlondon.com се свързаха британски журналисти, политици и активисти, търсейки мнения на българи в Лондон. Всички те искаха информация за това колко са българите в Лондон, как се чувстват, какви проблеми имат. Ние нямахме такава информация. Не се учудихме също, че не успяхме да намерим подобна информация, защото българската диаспора е млада и все още невидима и непозната за лондончани. Ето защо решихме да използваме ресурсите на диаспората и да организираме изследване на самите себе си.

Българите в чужбина имат забележителни умения и енергия. Въпросите на нашето изследване бяха подготвени от Мария Койнова, която е доцент в Университета Уорик, Мария Стоилкова, доцент от Университета във Флорида и Деан Безлов, статистик от Оксфорд. Екипът има голям опит в проучването на мигранти и желание да изследват българската диаспора в Обединеното кралство.

Лондонското кметство хареса идеята ни за изследване на лондонските българи и финансира събирането на информация и подготвянето на доклад. За 1 час 15 българи в Лондон се отзоваха на обявата ни да проведат интервютата с българи за техния живот в Лондон. Изследователи станаха Адриан Апостолов, Анна Кънева, Антония Тодорова, Боримир Тотев, Десислава Димитрова, Десислава Дякова, Даниела Пенкова, Ина Николова, Иван Станоев, Иванка Захариева, Калин Калпакчиев, Катя Вранчева, Кристина Кунева, Ваня Ковачева и Живко Драгостинов. В продължение на 1 месец те интервюираха 150 български жители на Лондон, отговарящи на критерии за пол и възраст.

Благодарение на изследването ни, лондонското кметство научи, че мнозинството от българите в Лондон се чувства добре в този град. Най-младите българи се възползват от възможностите за получаване на образование и откриване на света. Тридесетгодишните са много заети, мислейки за кариера и семейство. Четиридесетгодишните и петдесетгодишните имат въпроси за бъдещето си. А по-възрастните българи си мислят за своите деца и внуци. Мнозинството от българите споделят, че са станали по-толерантни след преместването си в Англия и се радват на възможностите за развитие, които откриват в британската столица. Прочетохме специални послания и предложения на българи до лондонския кмет Садик Кхан.

За майка си се сетих отново, когато след представянето ни заместник-кметът на Лондон Матю Райдър (Matthew Ryder) дойде да си поговори с нашата група и да си направи снимки с нас (на снимката е мъжът с бялата риза). Имаше много снимки с други участници в срещата. Усещането беше, че изведнъж в Сити Хоу откриха българите в Лондон и бяха доволни от това. Очакваме нови срещи. Първата от тях ще е партито, което организираме до посадените от нашата лондонска българска група рози на Гоудън Скуеър в Сохо. Матю Райдър обеща да е сред гостите на партито, на което ще покажем на лондончани българските рози и ще отпразнуваме с български творци и учители в Лондон празника на българската просвета и писменост.

За различните открития на изследването може да научите като прочетете доклада, който може да намерите тук.

Автор: Бойко Боев

Снимки: Боримир Тотев, Бойко Боев* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.