Как изглежда Скотланд Ярд отвътре?

Лондонското око (London Eye) е на южния бряг на Темза. На северния бряг е седалището на лондонската полиция, известна като Скотланд Ярд. Повечето туристи, които се возят на виенското колело, което в Англия не се нарича виенско, аFerris Wheel, нямат представа, че полицията е на няколко метра вода от тях.

Нашата група посети Скотланд Ярд. Бяхме любопитни да научим как работи полицията в Англия и какви са разликите с българската полиция. Първата разлика научихме веднага: човек не трябва да е престъпник, за да види Скотланд Ярд отвътре. Писахме имейл, че искаме да направим групово посещение в полицията и веднага ни отговориха, че сме добре дошли. 

Ще си спомням дълго свежата майска утрин, когато двадесетината български участници в посещението се събирахме пред сградата на полицията. Бях въодушевен от това, че денят ми започваше по необикновен начин – за първи път с групата имахме толкова рано среща. Приличахме на ученици, които се събират за екскурзия. Освен това ми харесваше светлосиния цвят на небето. Този цвят е обещаващ. Не знаех какво точно обещава, но знаех, че е нещо вълнуващо.

Докато си правихме групова снимка пред сградата, дойде млада служителка на полицията. Представи се мило и ни покани вътре. Минахме през проверка, подобна на летищата. На тази опашка не бяхме само ние гостите, но всички влизащи. И никой не се предреждаше, защото, например, е полицай.

Скотланд Ярд отвътре не се различава от бизнес сграда в Лондонското сити. Стъклото, метала и светлите плочи допускаха светлината от всички страни. Чувствах се лек, докато асансьорът ни закара на последния етаж. Там беше залата за нашата среща. Тя ни очакваше с кафе, чай и бисквити.  

Младата полицайка се държа като любезна домакиня. Покани ни първо на терасата. Щом видях гледката, си помислих, че само заради нея си заслужаваше да направя усилието да бъда на тази среща. Гледах точно в центъра на Окото на Лондон! 

Виенското колело завъртя погледа ми във всички страни. От последния етаж на Скотланд Ярд колите по мостовете на Темза бяха като детски колички, а катедралата Свети Павел и небостъргачите в Ситото миниатюрни като направени от блокчета Лего. 

По закон полицията в Англия служи на обществото, а не на правитеството и държавата. Затова, както обясни нашата домакиня, за полицията е важно да поддържа добри отношения с хората, да познава техните проблеми и осигурява усещане за сигурност. Срещата ни беше добър пример какво означава полицията на служи на обществото - получихме отговори на всички въпроси, които имахме, пихме кафе и с нас се държаха любезно.

Ние бяхме първата българска група на посещение в лондонската полиция, но получихме увереност, че ще имаме нови срещи. Някои участници в групата дори искаха да започнат веднага работа в Скотланд Ярд. 

 

 

Посещението в Лондонската полиция беше част от проект на Лондонската българска асоциация за създаване на връзки между българската диаспора и другите лондонски общности и институции, който е подкрепен от кмета на Лондон.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.