Тодор Лефтеров - студент в Манчестър и хайдутин в България

Разходки из Лондон има нов автор: етнографката Мила Маева е нашият експерт по въпросите на българската миграция в Англия. 

Тодор Лефтеров, Манчестър и Априлското въстание

Мила Маева

Както стана ясно от предишната публикация, през втората половина на 19 в. български търговци вече са се настанили в Манчестър. Преброяването от 1871 г. показва цели български семейства в Манчестър, които се занимават с търговия.

По това време там живее и семейството на Хараламби Лефтеров, 38-годишен търговец от Търново. Заедно със съпругата си Мария (род. 1841 г.) и четирите си деца, две от които са родени в Манчестър, те са настанени, подобно на М. Михайлов, в Салфорд.

По време на преброяването те са все още турски поданици, въпреки че след няколко месеца Хараламби получава британско поданство. Заедно с него живеят брат му – 18-годишния Теодор и един друг българин - Атанас Минчов (род. 1845 г.), също търговец.

Според изследванията Теодор (Тодор) отпътува за Англия, за да учи в манчестърския „Оуенс колидж” (Owens College). Докато е студент в Манчестър, Тодор е заедно с майка си. Издръжката на двамата е поета от чичото на Тодор, Михаил Лефтеров, който се грижи за него и съпругата на починалия си брат. По това време той и Хараламби управляват търговска кантора на фирмата „Камбурови&Лефтерови” в Манчестър.

Тодор живее в Манчестър до 1873 г., когато се завръща в българските земи, за да продължи бизнеса на баща си. Въпреки че е получил солидно търговско образование, той се отдава на просветителска дейност. Тодор открива училище и библиотека в малко село близо до Търново – с. Михалци. Училището бързо става известно със светското си образование, където учениците изучават история на българския народ, естествена история, отоманска история, българска църковна история, граматика на българския език, космография, православен катехизис и т.н.

Тодор за първи път въвежда по българските земи пеенето с ноти и гимнастиката. Читалището има абонамент за много от тогавашните българските вестници и става център за дискусии и поучения.

В Михалци Тодор се среща с известния отец Матей Преображенски – Миткалото, често пътува до Бяла черква при Бачо Киро и става активен участник в националноосвободителната пропаганда и в местния революционен комитет. Историята разказва, че той дори се влюбва и сгодява с дъщерята на Бачо Киро - Ирина, но избухването на Априлското въстание разваля плановете им за брак. По време на събитията Тодор е част от четата на поп Харитон и се сражава смело в битката в Дряновския манастир цели 9 дни. След пробиване на обсадата на 7 срещу 8 май 1876 г., той е арестуван и убит.

Тодор Лефтеров загива само на 24 години в името на свободата на отечеството си. При следващото си посещение във Велико Търново можете да занесете цветя пред паметника му в двора на катедрaлната църква „Рождество Пр. Богородица” или да посетите костницата на Дряновския манастир „Св. Архангел Михаил“, където са положени останките му.

Мила Маева е автор на първото цялостно изследване за българите в Англия: “Българските емигранти в Англия – минало и съвременност”. Книгата може да бъде поръчана онлайн

http://bulgariansinlondon.com/portfolio/mihail-mihailov-i-bulgarite-v-anglia-ot-sredata-na-19-vek/



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.