Времето в Лондон

snow

Тази сутрин снежинки падат над Лондон като думи, казани шепнешком. Вперил поглед към небето, градът слушаше, тих и невинен. След като позволиха да ги снимат, снежинките изчезнаха, а снегът по земята започна да се топи.

Снегът е сравнително рядко явление в Лондон.

Най-ниската температура -21.1 °C е била измерена през 1795 г. Темза, в лондонската си част, е замръзвала общо 26 пъти. След построяването на новия London Bridge през 1831 г. водата на реката върви по-бързо и затова заледявания не се случват.

Вероятно сте чували репликата “Британците непрестанно говорят за времето!” Това е отчасти вярно, но причината е, че времето на Острова се променя често и поради това има елемент на изненада. А хората обичат изненади и ги обсъждат с интерес. Заради променливото време една от известните лондонски реплики гласи: “Ако не ти харесва времето, почакай 5 минути.” Идеята е, че времето не е постоянно.

“В Лондон винаги вали!” – това е грешно. Средно около 9 на месец са дните с дъжд. При това, дъжд, който не вали през целия ден. Това означава, че е по-вероятно времето да е слънчево, ветровито или облачно, отколкото дъждовно. Освен това като говорим за дъжд, Лондон е по-сух от Рим, Ню Йорк и Токио.

Най-дъждовният месец в Лондон е декември. Най-сухият е юли.

Климатът на Лондон е умерен. Лондончани не познават екстремните температури, познати в континентална Европа и България. Всъщност средната годишна температура на Лондон е колкото в София, но за разлика от Лондон, в София може да стана много студено или много горещо.

Средната температура през април и октомври е 13-14°C, а през лятото 22 °C.

Най-високата температура в Лондон е била измерена на 1 юли 2015 г., когато термометрите са показвали 36.7 °C.

Лондон има четири годишни времена. Най-горещият летен месец е юли, а най-студеният е януари.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.