Лондонската мъгла

В днешен Лондон рядко има мъгли. Мъглите са част от миналото на британската столица. Затова само хора, които не са били в Лондон питат за мъглите. А, дори някои направо заявяват, че не им харесва в Лондон, заради мъглите!!!

В миналото на Лондон е имало много мъгли. Те са били заради Темза, чието корито задържа мъглите, но преди всичко вследствие на масовото използване на въглища в бита и индустрията, и пренаселеността на града, който до 1925 г. е най-големият град в света по брой на население. По време на Индустриалната революция през 19 век в Лондон са работели денонощно огромен брой фабрики, които ползвали въглища, за да задвижват своите машини.

Днес, хората по света знаят за лондонската мъгла, благодарение на английските писатели и художници, които увековечават мъглата на своето време. Дикенс, Артър Конън Дойл и Робърт Луиз Стивънсън използват мъглата като сюжетен похват, почти като литературен герой. Баскервилското куче нямаше да бъде страшно, ако не беше готическата мъгла. Джак Изкормвачът нямаше да плаши толкова, ако не действаше като сянка, скрит в миазмите на Източен Лондон.

Художници като Джон Констабъл и Джеймс Макнейл Уистлър откриват красота в дните, когато небето над Лондон слиза до земята. Джеймс Макнейл Уистлър става известен с поредицата си Ноктюрно.

Ето как изглежда района на Батърси в картината на Уистлър Nocturne, Blue and Silver: Battersea Reach, рисувана в периода 1872-78 г.

nocturne

Мъглата, макар мистериозна и романтична - представете си двойка, която се целува в парка, скрита от чужди очи, благодарение на мъглата наоколо, може да бъде и смъртоносна. След края на Втората световна война лондонската мъгла става политически проблем. Поводът е една мъгла, станала известна като The Great Smog of 1952.

На 5 декември 1952 г. Лондон е покрит с гъста жълтеникаво-зеленикава мъгла. За разлика от други подобни "лондонски" мъгли, които заради цвета им хората наричали pea soups (грахова супа), въпросната мъгла преди 67 години продължила четири дни и станала известна като The Great Smog of 1952.

Мъглата била толкова гъста, че театралните представления в театър Садлърс Уелс били прекратени, тъй като зрителите не можели да видят сцената.

The Great Smog of 1952 довежда до приемане на важен закон, който ограничава използването на въглища от домакинствата и изважда от града електроцентралите.

Great Smog

Автор: Бойко Боев

Снимка N T Stobbs показва как е изглеждал Trafalgar Square по време на the Great Smog of 1952.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.