Лятното слънцестоене в Англия

 

Снимка: Doc Searls
 

Най-дългият ден на годината в Лондон е по-дълъг от най-дългия ден в София. И двата дни са на 21 юни, но докато в Лондон слънцето изгря в 4:43, в София това стана в 5:49. Слънцето в Лондон залязва в 21:22, а в София в 21:08.

Видимо дните са по-дълги през лятото в Лондон. Светлината навън може да събуди човек още в 5 часа. Затова дебелите завеси или щори са много полезни във Великобритания.

Британците отбелязват най-дългия ден на годината, деня на лятното слънцестоене (summer solstice), 21 юни. По традиция на 21 юни на Стоунхендж се събират хиляди хора, за да посрещнат изгряването на слънцето. От времето на друидите до днес на това място, в този ден, хората се молят и празнуват.

 

Снимка Ann Wuyts
 

Също, действието на Шекспировата романтична комедия “Сън в лятна нощ” се случва именно в нощта на лятното слънцестоене.

Друг любопитен факт е, че дългите летни дни във Великобритания довеждат до промяна на часовото време в света. Идеята часовникът да се променя с един част напред в пролетния и летния сезон хрумва на Уилям Уилет (William Willet) от лондонския квартал Чизълхърст (Chislehurst), който започнал кампания за промяна на времето, с цел спестяване на електроенергия от вечерната светлина. По време на Първата световна война британското правителство променя часа, за да прави икономии. Други държави след това последват този пример.

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.