Най-топлият ден в годината

Royal Victoria (13)-001

19 юли беше обявен за най-топлия ден през 2016 г., на някои места бяха измерени температури над 33 градуса. Влаковете спряха, защото температурата на релсите достигна 50°C. Двама представители в Камарата на общините заговориха за прекратяване на работния ден при температура над 30°C или дори 27°C - при тежък физически труд.

Настана суматоха, а термометрите дори не са стигнали до 36 градуса, както се случи на 1 юли 2015 г. Тогава бяха измерени 36.7°C или 98 по Фаренхайт. Това е рекорд за деня, в историята на Великобритания.

Royal Victoria (12)-001

През 2016 година времето беше студено и дъждовно през юни и началото на юли и покачването на температурите ни изненада. За успокоение на всички медиите започнаха да показват статистики, според които през 1975 г. лятото е било най-топлото в сравнение с предишните 350 години. Тогава в продължение на 15 дни температурите са били над 32°C. В резултат на сушата, загубите в селското стопанство били изчислени на 500 милиона паунда и цените на храната се повишили.

Във Великобритания се води статистика за температурите от 1766 г., според която най-горещият летен месец е юли, а най-студеният - януари. Средната температура през април и октомври е 13-14°C, а през лятото 22°C. Най-дъждовният месец в Лондон е декември. Най-сухият е пак юли.

Royal Victoria (14)-001

Вероятно сте чували репликата “Британците непрестанно говорят за времето!” Това е отчасти вярно, но причината е, че времето на Острова се променя често и поради това има елемент на изненада. А хората обичат изненади и ги обсъждат с интерес. Заради променливото време една от известните лондонски реплики гласи: “Ако не ти харесва времето, почакай 5 минути.” Идеята е, че времето не е постоянно.

Климатът на Лондон е умерен. Лондончани не познават екстремните температури, познати в континентална Европа и България. Всъщност средната годишна температура на Лондон е колкото в София, но за разлика от Лондон, в София може да стана много студено или много горещо.

Royal Victoria (11)-001

“В Лондон винаги вали!” е грешно съждение. Средно около 9 на месец са дните с дъжд. При това, дъжд, който не вали през целия ден. Това означава, че е по-вероятно времето да е слънчево, ветровито или облачно, отколкото дъждовно. Освен това като говорим за дъжд, Лондон е по-сух от Рим, Ню Йорк и Токио.

В неделя, 24 юли, организираме разходка в Гринуич. Заповядайте! Ето поканата.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.