Шекспировият театър в Лондон

Globe Theatre се е наричал театърът в Лондон, където Шекспир поставя повечето свои постановки. 

Той бил построен на южния бряг на Темза през 1599 г. През същата година Шекспир също се премества да живее в южен Лондон, срещу днешното Лондонско сити и недалеч от новия Globe Theatre.

Шекспир харесва Globe Theatre, но театърът изгаря на 29 юни 1613 г. при оръдеен изстрел по време на шекспировата постановка "Henry VIII".

Globe Theatre е изграден отново 384 г. след това,  така както е изглеждал някога. От 1997 г. до днес, лондончани и гостите на британската столица могат да гледат произведенията на Шекспир в типична атмосфера, от времето на театрите през епохата на кралица Елизабет I. 

Сцената е кръгла, направена от английски дъб, а 700 могат да наблюдават постановките.

Сегашните постановки са за развлечение на туристите и цените са ниски. Театърът има забележителна образователна програма за деца.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.