Английската дума на 2017 година

Pyramid Stage

Всеки декември Oxford English Dictionary, речник на английския език, издаван от Oxford University Press, избира английската дума на годината.

При избора се гледа не кога думата е измислена, а дали тя е придобила особена популярност през изминалата година. Изборът се прави от редакторите на оксфордските речници. Техният избор обаче не е гаранция, че избраната дума на годината ще бъде включена в някой от въпросните речници. И така, английската дума на 2017 година е youthquake Подобно на думата earthquake – земетресение, youthquake е съставна дума, образувана от думите youth – младеж-и и quake – трус, тресене. Създадена за първи път през 60-те години, думата е вече в оксфордския речник на английския език. Особеното е, че през 2017 г. думата стана за първи път популярна: използвана е 401% повече от предишната година. С думата youthquake се описва всяка значима културна, политическа или социална промяна, предизвикана от действия на млади хора. Един от примерите за промени в резултат на активностна на младите хора във Великобритания през 2017 г. беше неочаквано добрия изборен резултат на Лейбъристката партия, чийто лидер Джеръми Корбин е особено популярен сред младите британци. Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право. Снимка: wonker   


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.