Английските унисекс имена

A black-and-white photo of Waugh looking to the camera

Писателят Ивелин Уо (Evelyn Waugh) - на снимката - автор на романа “Завръщане в Брайдсхед”, чийто едноименен телевизионен сериал беше популярен и в България, живеел в Лондон и в края на 20-те години на миналия век имал телефон.

Когато някой се обаждал по телефона и питал за Ивелин, трябвало да каже дали иска да говори с Ивелин-мъжа (He-Evelyn) или Ивелин жената (She-Evelyn), защото съпругата на писателя също се казвала Ивелин (Evelyn Gardner).

За разлика от България, в Англия много имена са унисекс, тоест могат да бъдат както мъжки, така и женски. Освен Ивелин, подобни имена са Джордан (Jordan), Джейми (Jamie), Алекс (Alex), Робин (Robin), Ейнджъл (Angel).

Историята на Ивелин Уо показва как англичаните обикновено се справят с недоразуменията. Ако не е ясно, може да се попита He-Robin? или She-Robin?, например.

Някои кратки имена са също едни и същи за мъже и жени. Например, Chris е съкратено име за Christopher и Christina, Mel – Melvin и Melanie, Bobby – Robert и Roberta, Charlie – Charles и Charlotte.

Друга любопитна особеност, свързана с имена, е годишната класация на най-популярни имена на деца в Англия. През 2016 г. най-популярни момчешки имена са били Oliver, Muhammed и Noah (Ноа), за момичета – Olivia, Lily и Sophia.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.