Гринич или Гринуич?

Meridian

Кралската обсерватория в Greenwich (англичаните произнасят името на квартала като GREN-ich) е построена през 1675 г. В нея е работил астрономът Halley, на когото е кръстена известната Халеева комета. Разбира се, кварталът се прочува с "нулевия" меридиан, минаващ през сградата на обсерваторията, по който се отчита времето в целия свят. Нощем лазерен лъч, достигащ чак до шеметните небостъргачи на Canary Wharf, осветява в зелено меридиана на Greenwich.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.