Драматичната история на уелския език

Уелският език е един от най-старите езици в Европа и един от четирите келтски езика на населението на Британските острови преди да се появи английският. Освен уелски, другите келтски езици са шотландски каалик (Gàidhlig), корниш и ирландски (Gaeilge).

През 1535 г. по време на управлението на Хенри VIII английският парламент приема закон, който поставя Уелс под пълен законодателен и съдебен контрол на Англия. Създава се единна държава като Уелс става просто територия на държавата Англия.

Законът поставя ограничения в ползването на уелския език като обявява, че говорещите уелски не могат да заемат административни постове. Уелската аристокрация бързо се англиканизира, за да запази властта си.

Близо 450 години по-късно, през 1891 г., само 54% от населението на Уелс говорят уелски, а през 1981 г. само 19%.

През 60-те години населението на Уелс започва кампания за защита на уелския език. През 1967 г. е приет първият закон, с който се позволява използване на уелски в съда. Следват нови закони. От 1993 г. уелският има равен статут с английския език в Уелс.

Днес администрацията в Уелс ползва уелски, както и английски. Уличните знаци са също на двата езика (вижте снимката горе). Уелски е задължителен предмет в училищата.

Местните новини в Уелс са също на уелски. Произвеждат се филми на уелски, някои дори номинирани за Оскар, както и софтуер на уелски, например, Windows на Microsoft.

Благодарение на законодателните реформи уелският език е запазен.

Полезна дума на уелски е diolch – диолх – което значи, благодаря.

Чуй как звучи една уелска фолклорна песен.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.