Драматичната история на уелския език

Уелският език е един от най-старите езици в Европа и един от четирите келтски езика на населението на Британските острови преди да се появи английският. Освен уелски, другите келтски езици са шотландски каалик (Gàidhlig), корниш и ирландски (Gaeilge).

През 1535 г. по време на управлението на Хенри VIII английският парламент приема закон, който поставя Уелс под пълен законодателен и съдебен контрол на Англия. Създава се единна държава като Уелс става просто територия на държавата Англия.

Законът поставя ограничения в ползването на уелския език като обявява, че говорещите уелски не могат да заемат административни постове. Уелската аристокрация бързо се англиканизира, за да запази властта си.

Близо 450 години по-късно, през 1891 г., само 54% от населението на Уелс говорят уелски, а през 1981 г. само 19%.

През 60-те години населението на Уелс започва кампания за защита на уелския език. През 1967 г. е приет първият закон, с който се позволява използване на уелски в съда. Следват нови закони. От 1993 г. уелският има равен статут с английския език в Уелс.

Днес администрацията в Уелс ползва уелски, както и английски. Уличните знаци са също на двата езика (вижте снимката горе). Уелски е задължителен предмет в училищата.

Местните новини в Уелс са също на уелски. Произвеждат се филми на уелски, някои дори номинирани за Оскар, както и софтуер на уелски, например, Windows на Microsoft.

Благодарение на законодателните реформи уелският език е запазен.

Полезна дума на уелски е diolch – диолх – което значи, благодаря.

Чуй как звучи една уелска фолклорна песен.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.