Има ли наистина "виенски колела"?

Всички знаят London Eye. Българите го наричаме "виенско колело". "Виенско", тъй като през 1897 г. във Виена построяват подобно колело.

Но "виенското колело" не е най-старото подобно увеселително съоръжение в света. Първото подобно колело е построено в САЩ за Световното изложение "Светът на Колумб", което се провежда в Чикаго през 1893 г. То е изработено от George Washington Gale Ferris, Jr. и затова е известно като Колелото на Ферис (Ferris wheel).

Ferris-wheel.jpg

Първото колело на Ферис на Колумбовото изложение в Чикаго е бил американският отговор на Айфеловата кула, построена за Световното изложение в Париж през 1889 г. Алеко Константинов се е возил вероятно на първото колело на Ферис, тъй като той посещава изложението в Чикаго.

В Лондон първият Ferris Wheel е построен през 1895 г., тоест преди колелото във Виена и е бил с височина 94 метра (за сравнение London Eye e висок 135 метра).

Предшественикът на London Eye се е наричал the Great Wheel и се е намирал в квартал Earls Court, където се е провеждало Изложението на Индийската империя. The Great Wheel е работил до 1906 г.

Great Wheel.jpg

Затова вероятно само българите ще ви разберат, ако говорите за "виенско колело". London Eye e един гигантски Ferris Wheel - най-големият в света (за първите седем години от съществуването му, до 2006 г.).

 

London-Eye-2009.JPG

 

(Дори на немски "виенското колело не е известно като "виенско". На немски е Riesenrad.)

Снимки: "Ferris-wheel" by Not given - The New York Times photo archive, via their online store, here. Licensed under Public Domain via Commons.

"Great Wheel" by User:RepliCarter -http://web.archive.org/web/20070814172740/http://www.photolondon.org.uk/whole_gallery/gnmr_wheel.htm. Licensed under Public Domain via Commons.

"London-Eye-2009" by Khamtran - [// ] - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.