Има ли наистина "виенски колела"?

Всички знаят London Eye. Българите го наричаме "виенско колело". "Виенско", тъй като през 1897 г. във Виена построяват подобно колело.

Но "виенското колело" не е най-старото подобно увеселително съоръжение в света. Първото подобно колело е построено в САЩ за Световното изложение "Светът на Колумб", което се провежда в Чикаго през 1893 г. То е изработено от George Washington Gale Ferris, Jr. и затова е известно като Колелото на Ферис (Ferris wheel).

Ferris-wheel.jpg

Първото колело на Ферис на Колумбовото изложение в Чикаго е бил американският отговор на Айфеловата кула, построена за Световното изложение в Париж през 1889 г. Алеко Константинов се е возил вероятно на първото колело на Ферис, тъй като той посещава изложението в Чикаго.

В Лондон първият Ferris Wheel е построен през 1895 г., тоест преди колелото във Виена и е бил с височина 94 метра (за сравнение London Eye e висок 135 метра).

Предшественикът на London Eye се е наричал the Great Wheel и се е намирал в квартал Earls Court, където се е провеждало Изложението на Индийската империя. The Great Wheel е работил до 1906 г.

Great Wheel.jpg

Затова вероятно само българите ще ви разберат, ако говорите за "виенско колело". London Eye e един гигантски Ferris Wheel - най-големият в света (за първите седем години от съществуването му, до 2006 г.).

 

London-Eye-2009.JPG

 

(Дори на немски "виенското колело не е известно като "виенско". На немски е Riesenrad.)

Снимки: "Ferris-wheel" by Not given - The New York Times photo archive, via their online store, here. Licensed under Public Domain via Commons.

"Great Wheel" by User:RepliCarter -http://web.archive.org/web/20070814172740/http://www.photolondon.org.uk/whole_gallery/gnmr_wheel.htm. Licensed under Public Domain via Commons.

"London-Eye-2009" by Khamtran - [// ] - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Commons.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.