Ла Манш или Английски канал?

Повечето европейци познават протока между Великобритания и Франция с френското наименование Ла Манш, което значи “ръкав”. В картите на англоезичните страни, както и на стандинавските държави този проток е известен като The English Channel (“Английския проток/канал”).

Ла Маншът или Английският проток/канал е най-натовареният път за кораби в света. Защо обаче има две имена и има ли правилно име?

Римляните наричали протока Британски океан, а през средновековието било използвано името “Британско море”. Протокът станал известен като “английски” в началото на 18 век, след като в холанските карти започнали да го описват така. 

Френското име la Manche се появява по същото време. Французите наричали така всички протоци по онова време. През следващите векове обаче Ла Маншът станал един – протокът, който отделял Франция от Великобритания. 

Всъщност, подобно на французите, повечето британци казват The Channel или протокът, без да казват дали е английски или някакъв друг.

Знаете ли, че през 2007 г. българинът Петър Стойчев преплува протокът между Франция и Великобритания за 7 часа, което е световният рекорд за тази дистанция?   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.