Чудният произход на имената на дните на седмицата

Замисляли ли сте се какво означават имената на дните на седмицата?

Имената на дните в английския език имат смесен произход. Monday (понеделник), Saturday (събота), Sunday (неделя) имат гръко-римски произход. 

На английски понеделник Monday идва от "moon's day" или денят на луната. На български “понеделник” си има друг смисъл – думата е съчетание на предлога „по“ и съществителното „неделя“ със значение „след неделя“.

На английски Saturday (събота) означава "Saturn's Day" или ден на Сатурн, римския бог на земеделието (на снимката). Произходът на българската дума събота е свързан с еврейската дума шабата, която означава почивка. 

На английски неделя е Sunday и означава буквално "sun's day" – ден на слънцето. На български “неделя” произлиза от глагола „не деля“ или не работя, което си е като събота, също ден, в който не се работи. 

Другите дни от седмицата на английски имат англо-саксонски произход, тоест донесени са на Британските острови от германски племена:

Вторник (втория ден на седмицата) на английски е Tuesday и произлиза от староанглийската дума Tiwesdæg, която означава деня на Тир или Тюр, скандинавски бог на на войната, единоборствата и героичната слава, син на Один и брат на Тор, за които ще стане дума по-долу (на снимката по-горе). 

Сряда – което на български означава деня в средата на седмицата, на английски Wednesday няма нищо общо с това къде се намира денят в седмицата. Името произлиза от староанглийската дума wōdnesdæg, което значи денят на Один, върховният бог в митологията на германите (на снимката по-горе). 

Четвъртък – което на български означава четвъртия ден на седмицата, на английски е Thursday от староанглийската дума Þūnresdæg, която означава "Thor's Day" или денят на Тор, бога на гръмотевиците в скандинавската митология и викингските саги, който е син на Один, на когото е кръстена сряда (на снимката по-горе).

Петък - което на български означава петия ден на седмицата – на английски е Friday, произлиза от староанглийското Frīġedæġ, което означава деня на Frigg, която е богиня (на снимката по-горе), съпруга на Один и майка на Тор и Тир.

С други думи, англичаните в миналото свързвали вторник, сряда, четвъртък и петък със семейство богове. * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.