Чудният произход на имената на дните на седмицата

Замисляли ли сте се какво означават имената на дните на седмицата?

Имената на дните в английския език имат смесен произход. Monday (понеделник), Saturday (събота), Sunday (неделя) имат гръко-римски произход. 

На английски понеделник Monday идва от "moon's day" или денят на луната. На български “понеделник” си има друг смисъл – думата е съчетание на предлога „по“ и съществителното „неделя“ със значение „след неделя“.

На английски Saturday (събота) означава "Saturn's Day" или ден на Сатурн, римския бог на земеделието (на снимката). Произходът на българската дума събота е свързан с еврейската дума шабата, която означава почивка. 

На английски неделя е Sunday и означава буквално "sun's day" – ден на слънцето. На български “неделя” произлиза от глагола „не деля“ или не работя, което си е като събота, също ден, в който не се работи. 

Другите дни от седмицата на английски имат англо-саксонски произход, тоест донесени са на Британските острови от германски племена:

Вторник (втория ден на седмицата) на английски е Tuesday и произлиза от староанглийската дума Tiwesdæg, която означава деня на Тир или Тюр, скандинавски бог на на войната, единоборствата и героичната слава, син на Один и брат на Тор, за които ще стане дума по-долу (на снимката по-горе). 

Сряда – което на български означава деня в средата на седмицата, на английски Wednesday няма нищо общо с това къде се намира денят в седмицата. Името произлиза от староанглийската дума wōdnesdæg, което значи денят на Один, върховният бог в митологията на германите (на снимката по-горе). 

Четвъртък – което на български означава четвъртия ден на седмицата, на английски е Thursday от староанглийската дума Þūnresdæg, която означава "Thor's Day" или денят на Тор, бога на гръмотевиците в скандинавската митология и викингските саги, който е син на Один, на когото е кръстена сряда (на снимката по-горе).

Петък - което на български означава петия ден на седмицата – на английски е Friday, произлиза от староанглийското Frīġedæġ, което означава деня на Frigg, която е богиня (на снимката по-горе), съпруга на Один и майка на Тор и Тир.

С други думи, англичаните в миналото свързвали вторник, сряда, четвъртък и петък със семейство богове.    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.