12 a.m. в полунощ или по пладне е?

Clock

Много от читателите на Разходки из Лондон знаят английски. Ето един въпрос към тях:

12 a.m. в полунощ или по пладне е?

Във Великобритания, САЩ и други страни използват 12-часово време. За да разграничат времето през деня и нощта, хората обозначават първите часове на деня с a.m. (ante meridiem), а часовете след пладне с p.m. (post meridiem).

Така, например, 8 сутринта е 8 a.m., а 8 вечерта е 8 p.m.

Оказва се, че много хора – включително британци и американци, които използват тези обозначения всеки ден – се объркват с представянето на 12 часа полунощ и 12 часа по пладне.

Правилният отговор е:

12 часа полунощ е 12 a.m.

12 часа по пладне е 12 p.m.

(Независимо, че след това часовете продължават с 1 a.m. в първия случай и с 1 p.m. във втория.)

Съзнавайки възможността за объркване, много хора казват просто 12 midnight за 12 часа през нощта и 12 noon за 12 часа през деня.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.