12 a.m. в полунощ или по пладне е?

Clock

Много от читателите на Разходки из Лондон знаят английски. Ето един въпрос към тях:

12 a.m. в полунощ или по пладне е?

Във Великобритания, САЩ и други страни използват 12-часово време. За да разграничат времето през деня и нощта, хората обозначават първите часове на деня с a.m. (ante meridiem), а часовете след пладне с p.m. (post meridiem).

Така, например, 8 сутринта е 8 a.m., а 8 вечерта е 8 p.m.

Оказва се, че много хора – включително британци и американци, които използват тези обозначения всеки ден – се объркват с представянето на 12 часа полунощ и 12 часа по пладне.

Правилният отговор е:

12 часа полунощ е 12 a.m.

12 часа по пладне е 12 p.m.

(Независимо, че след това часовете продължават с 1 a.m. в първия случай и с 1 p.m. във втория.)

Съзнавайки възможността за объркване, много хора казват просто 12 midnight за 12 часа през нощта и 12 noon за 12 часа през деня.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.