7 любопитни факта за английския език

Covent Garden

  Английският език е третият по употреба език в света (след мандарин и испански); Всеки два часа към английския език се прибавя по една нова дума; Годишно английският език нараства с 4 000 думи; Най-дългата дума на английски се състои от 45 букви и е ‘pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’. Думата означава вид заболяване на белите дробове, причинено от вдишване на прах от пясък и пепел; Буквата “Е” е най-широко употребяваната буква в английския език. На всеки осем букви се пада по едно “е”; С буквата ‘S’ започват най-много думи в английския език; Английска “дума на годината” избират всяка година във Великобритания и САЩ.

През 2014 г. издателите на Oxford Dictionary избраха новият глагол vipe за “дума на годината”. Той означава да вдишваш и издишваш пушек от електронна цигара. American Dialect Society, които изучават английския език в Северна Америка, избраха bae – което значи любим, романтичен партньор - за дума на 2014 година.

През 2015 г. за първи път беше избрана картинка (емотикон), изобразяваща емоция за дума на годината и това е лице, обляно в сълзи от радост.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.