7 любопитни факта за английския език

Covent Garden

  Английският език е третият по употреба език в света (след мандарин и испански); Всеки два часа към английския език се прибавя по една нова дума; Годишно английският език нараства с 4 000 думи; Най-дългата дума на английски се състои от 45 букви и е ‘pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis’. Думата означава вид заболяване на белите дробове, причинено от вдишване на прах от пясък и пепел; Буквата “Е” е най-широко употребяваната буква в английския език. На всеки осем букви се пада по едно “е”; С буквата ‘S’ започват най-много думи в английския език; Английска “дума на годината” избират всяка година във Великобритания и САЩ.

През 2014 г. издателите на Oxford Dictionary избраха новият глагол vipe за “дума на годината”. Той означава да вдишваш и издишваш пушек от електронна цигара. American Dialect Society, които изучават английския език в Северна Америка, избраха bae – което значи любим, романтичен партньор - за дума на 2014 година.

През 2015 г. за първи път беше избрана картинка (емотикон), изобразяваща емоция за дума на годината и това е лице, обляно в сълзи от радост.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.