Английският дъб - още един от символите на Обединеното кралство

 

Един от символите на Англия е английския дъб (Pedunculate). Това дърво достига забележителна височина (38 метра) и възраст - 700-800 години. Английският дъб може да бъде открит във всички части на Британските острови.

Най-старият английски дъб е Bowthorpe Oak в Bourne, област Линкълншър и е на около 1 000 години.

Най-големият дъб се намира във Fredville, област Кент. Обиколката на стъблото му е 12.6 м.

Дъбовете са били много важни за корабостроенето, което е довело до господството на Британската империя по света. По тази причина кралица Елизабет I приема закон за тяхната защита. Испанската Армада (флота) била планирала при завладяване на Англия да изгори The Forest of Dean в Глостър - вековна дъбова гора, като по този начин изолира възможността за построяване на нови кораби.

 

 

В парка на Гринуич (Greenwich), който е един от осемте кралски парка в Лондон, се намира дъбът на кралица Елизабет I (Queen Elizabeth`s Oak). Дървото е датирано от 12 век. Под него крал Хенри VIII е танцувал със съпругата си Ан Болейн. При буря през 1991 г. дъбът е повален на земята. На следващата година до него е посаден бук от принц Филип.

 

  

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.