Влечението на британците по коне и конни надбягвания

В лондонската Национална галерия e Whislejacket - любимият кон на Чарлз Уотсън - Уентуорт - два пъти министър-председател през 18-ти век (времето на Паисий Хилендарски).

Картината с внушителни размери - три на два и половина метра - е дело на Джордж Стъбс, най-известният по онова време художник на коне. Помислете защо му е на човек да има такава огромна картина на коня си.  

В този текст се разказва за коне, защото конните състезания са вторият по популярност спорт във Великобритания. Индустрията, свързана с тях, допринася над 4 милиарда за икономиката на страната. 

Първото ми впечатление за конете във Великобритания беше, че сякаш всяка седмица по британските телевизии показват конни надбягвания. В моето детство в България се говореше много за древните българи, имаше филми за тях, паметници, празненства, но конете, които са били много важни за тях, не присъстваха и не присъстват в българското публичното пространство. Във Великобритания е точно обратното. 

Някои конни състезания - като Derby в централна Англия и Ascot - на десетина километра от Уиндзорския дворец - са важни социални събития. Те са изключителни по размер и значение за висшите класи в британското общество. 

Например, всяка година 400 хеликоптера и 1000 лимузини пристигат на Royal Ascot, който се провежда в края на юни от 1711 г. насам. Най-важните гости са в кралската ложа the Royal Enclosure, следващите по важност са в the Queen Anne Enclosure. Следват още The Village Enclusure и Winsor Enclusures. Първите три ложи има свои изисквания за облекло.

Мъжете са с фракове (morning suits), цилиндри (top hats), които трябва да се носят през цялото време (освен в ресторантите и при много горещо време).

Дамите носят шапки с определени размери. През 5-те дни на състезанието над 300 хиляди гости изпиват 56 хиляди бутилки шампанско (не просеко или кава!) и 44 хиляди бутилки вино. Всеки ден надбягванията в Royal Ascot се откриват от кралицата или членове на кралското семейство, които също имат коне, участващи в надпреварата. 

Някои конните надбягвания са възможност за пикник. Наскоро присъствах на такова в Plumpton до Брайтън, на около час с влак от London Bridge. Много лесно за пътуване - хиподрумът е до самата гарата, както и евтино забавление (от 5 до 20 паунда вход), което препоръчвам на всеки любопитен към английските конни надбягвания. 

Plumpton включва ложа и трасе за конни надбягвания в овална форма. Във вътрешността на трасето са места за пикник и панаирни развлечения. Седнали до колите си по продължение на трасето, семейства се бяха разположили за пикник.  

Състезанието включваше 6 надбягвания, които започнаха по обяд. Между тях имаше представяне на конете и залагания. Атмосферата беше много лежерна, а хората - дружелюбни. По време на надбягванията, всяко от които траеше около 5 минути, конете и жокеите бяха бурно окуражавани.   

Познавате ли жокей в България? Във Великобритания жокеите са знаменитости. На снимката - коментатор жокей.

През последните 50 години и жени-жокеи могат да участват в конните надбягвания. Някои от тях са аристократки. На младини принцеса Ан -  дъщерята на кралица Елизабет, e печелила конни състезания в Royal Ascot.  

Конете са на голяма почит във Великобритания и яденето на конско месо е табу, за разлика от България.

Да се върнем отново към Чарлз Уотсън-Уентуорт и картината на коня Whistlejacket. “Гледайте какъв красив кон имам,” казва Уентуорт, по същия начин, по който днес хората слагат снимки във Фейсбук на скъпите си коли.  

Едно от уникалните неща на британците е, че продължават да яздят коне. Тази снимка е от днес; докато отивах на работа, видях тези ездачи на път към Хайд Парк в Лондон.

Автор на текста и снимките: Бойко Боев

Автор на снимките от Royal Ascot: Dumphasizer under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.