Една лондонска знаменитост

Olde pub

Olde Cheshire Cheese е един от най-старите действащи пъбове в Лондон. Освен камината, в която горят въглища и опушват дрехите на клиентите, разсипаните по пода дървени стърготини, които предпазват от подхлъзвания по старото дървено дюшаме и попиват разлятата бира, има и още една забележителност в пъба, и тя е говореща папагалка, препарирана след своята смърт и поставена в стъклена витрина над бара.

Папагалката Polly, която обитавала кафез в пъба Olde Cheshire Cheese, била една от лондонските знаменитости в началото на миналия век. Тя развеселявала в продължение на 40 години посетителите на известния пъб, създаден през 1667 г., в който писателите Dickens, Thackeray, Johnson и W. B. Yeats били редовни клиенти преди появата на Polly. Весела и имитираща акцентите на посетителите, между които журналисти от редакциите на Fleet Street и чуждестранни кореспонденти в Лондон, папагалката починала на 30 октомври 1926 г. след кратко боледуване от пневмония. Покрусата от смъртта й отбелязват в некролози около 200 вестника от цял свят, включително New York Times, както и новините на BBC за Лондон.

parrot
Папагалът на снимката, който в наши дни замества известната папагалка Polly в Olde Cheshire Cheese, отказа да си съобщи името, което обяснява оскъдната информация, която имаме за него.

Ако искате да участвате в нашата следваща разходка, прочетете поканата

В неделя, 14 август, организираме разходка из Fleet Street и Inns of Court. Заповядайте!    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.