Защо англичаните слагат ананаси пред къщите си

Само живелите по-дълго в Лондон забелязват ананасите, с които лондончани декорират оградите и входовете на къщите си (на снимката горе).

Ето за какво става въпрос:

Ананасите (pineapples) се появяват в Европа през периода на Великите географски открития през 16 век. Твърди се, че Христофор Колумб отрил този плод в Карибските острови по време на плаването си към Америка през 1493 г. 

Колумб докарал ананаси в Европа, но понеже плодовете били малко, а експедициите до Карибите редки - цените на ананасите били необикновено високи - на днешни цени около 5000 паунда за един ананас.

В Англия богаташите си купували по един ананас за декорация и престиж (нещо като часовник Ролекс). Тези които не можели да си купят, си наемали временно ананас, за да покажат статута си като “декорират” с него къщата си за някое социално събитие – като сватба, например. (Знаете ли, че днес също, ако нямате пари за Ролекс, може да си наемете?)

Заради цената ананасите се превърнали в символ на просперитет.

Англичаните се опитали да отглеждат ананаси и понеже били добри градинари успели. Постижението е забележително и кралският художник – холандецът Хендрик Данкертс (Hendrick Danckerts) – рисува картина с представянето от кралския градинар на крал Чарлз II на първия отраснал в Англия ананас.

Ананасът влиза във въображението не само на британците, но и на западноевропейците като райски плод. Вижте как красиво е нарисувала ананас през 1705 г. германката Мария Сибила Мериан (Maria Sibylla Merian)

В Шотландия в края на 18 век аристократите Дънмор построяват къщата The Dunmore Pineapple с ананас на покрива, в която отглеждат ананаси.

Отношението на британците към ананасите се е запазило до днес, ако съдим по следната забавна случка: През 2017 г., докато разглеждат изложба в Абърдийн двама студенти на шега оставят върху маса в изложбената зала един ананас. Два дни по-късно те се връщат да видят какво е станало с ананаса. Откриват го върху масата, където са го оставили, но над него е сложен стъклен похлупак. Оказало се, че от музея помисли, че това е експонат на изложбата и се погрижи подобаващо за него.

Следващия път се огледайте за лондонски огради и къщи, декорирани с ананаси. Някои хора пипат металните и гипсови ананаси за късмет. Късмет и на вас! А ако тази и нашите истории ви харесват, защо не помислите как може да ни подкрепите за нашето събитие за 24 май в Лондон. Обясняваме по-долу за него.

 

Снимки: giannandrea under Creative Commons Licence. * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.