Какво знаем за лисиците в Лондон?

16458121421_83666ab28c_z

В Лондон живеят около 10 000 лисици. Може да ги видите на улиците и в парковете. Особено вечер и рано сутрин, когато те са празни.

Лисиците са от семейството на кучетата и на размер приличат на малки кучета – до 6 кг.

Както българските улични кучета, лондонските лисици разделят обществото - някои са против тях, други ги харесват.

Подобно на жителите на Лондон лисиците имат различен цвят. Има оранжеви, жълти, сиви, сребърни и черни. Има и петнисти. Малките лисичета са сивички.

Лисиците са безшумни, но когато търсят партньори със звуците си могат да събудят или изплашат човек през нощта. Като си разменят 24 различни звука, лисиците общуват помежду си.

Бидейки хитри, лисиците предпочитат да живеят в по - богатите квартали на Лондон, тъй като там има повече простор и градини, и по-малко хора.

Лисиците в Лондон се хранят с плодове, буболечки, малки животни и птици. Някои намират храна в кофите за боклук.

Лисиците са полезни, тъй като държат под контрол популациите от мишки и плъхове.

Лисиците ползват опашките си като одеяло за стопляне, за баланс и за сигнали на други лисици.

Лисиците са плашливи. Те биха нападнали човек само при страх. Всяка година обаче има нападнати бебета и малки деца от лисица. Става дума за огладнели лисици, които влизат в къщите, за да търсят храна.

Ловът на лисици е позволен в Англия. Със закон през 2004 г. е забранен само ловът на лисици с помощта на кучета.

Не се опитвайте да гоните лисици. Тяхната скорост стига до 50 км/ч, което ги прави по-бързи и от Юсейн Болт, най-бързият човек в момента.

Лисиците имат страхотен слух. Могат да чуят тиктакане на часовник от 35 метра.

Английски думи и изрази, свързани с лисици

Vixen – женска лисица Dog fox или tod – лисугер Pups или cubs – малки лисичета Skulk или leash – глутница лисици Den – дупка, в която живее лисица Outfox – да надхитриш някой хитрец Fox in the box – такъв е нападател, който стой на гюме до вратата, за да вкара гол Flying fox – калонг, голям летящ прилеп, който се храни с плодове (може да бъде видян тук)


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.