Кои са най-известните обитатели на Лондонския зоопарк?

Какви ли не животни може да видите в London Zoo, който е най-старият зоопарк в света, основан през 1828 г. Ние се опитахме да разберем кои са най-известните му обитатели. Ето какво научихме:

 

х

Harry Colebourne and Winnie.jpg

Знаетели, че Мечо Пух е живял в зоопарка на Лондон? Истината е, че Мечо Пух е литературен герой, създаден от писателя A. A. Milne (А. А. Милн). Обаче, идеята за този герой е мечка от зоопарка. Мечката обитавала зоопарка преди 100 години и се казвала Winnipeg.

Името на мечката дали канадски военни, които я оставили в зоопарка на път за фронта по време на Първата световна война. Winnipeg е име на голям град в канадска провинция.

Синът на A. A. Milne, Кристофър Робин, много харесвал кафявата мечка в лондонския зоопарк. Затова бащата написал книга за нея. На английски Мечо Пух е Winnie the Pooh. Winnie идва от Winniepeg. И забележете, Winniepeg е била женска мечка, а известното мече е мъжко.

Това е снимка на Winnipeg като малък.

Слонът Джъмбо

Слонът Джъмбо (Jumbo the Elephant) дава нова дума в английския език. Може би както никое друго животно. Jumbo означава “голям” на английски. Например jumbo jet - огромен самолет. Или jumbo sandwich - голям сандвич.

Jumbo the Elephant бил наистина огромен. Той пристигнал в зоопарка през 1865 г. и бил любимец на публиката. Дори позволявал на децата да му се качват на гърба. Тъй като през 1878 г. убил един служител на зоопарка, Джъмбо бил продаден на американски цирк. По време на турне в Канада няколко години по-късно Jumbo the Elephant бил ударен от товарен влак и умрял.

Това е американска рекламна картичка с Джъмбо.

Advertising_card_featuring_Young's_birthday_cards_featuring_Jumbo_carrying_children   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.