Коледната елха на Лондон

Всяка година от 1947 г. насам Лондон получава коледно дърво от Осло, столицата на Норвегия, в знак на благодарност за британската помощ през Втората световна война.

Коледното дърво, подарък от Осло, се поставя на площад Трафалгар в центъра на Лондон, и светлините му се включват на церемония в първия четвъртък на декември. 

Видеото показва поставянето на дървото на площад Трафалгар.

 

Обикновено дървото е около 20 метра високо; то е избрано от горите покрай Осло и пристига в Лондон с кораб през ноември. Украсата му е също в норвежки стил със светлини, висящи на вертикални въжета.

Коледното дървото на Трафалгар остава на площада до 5 януари, когато е 12-тата нощ, т.е. края на коледните празници.

Любопитно е, че дървото има свой Туитър: @trafalgartree

Знаете ли, че подобно на Осло, София прави подарък на лондончани през 1970-те, когато подарява рози? Те са били засадени на Голдън скуеър (Златния площад) в централния квартал Сохо. През 2018 г. нашата група за разходки из Лондон възстанови розите на Голдън скуеър. Те са добре и тази събота под ръковоството на кварталния градинар участници от българската ни група ще подрязва розите. Табелка до тях казва, че розите са подарък от българите в Лондон за лондончани. 

Автор на текста: Бойко Боев

Снимка: David Merrigan under Creative Commons Licence.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.