Любопитни факти за лондонските гълъби

Лондонските гълъби са най-често срещаната птица в британската столица.

Ето и няколко интересни факта за тях:

Не хранете гълъбите в Лондон. Храненето на гълъбите е забранено. Глобата за неспазване на забраната е от 50 до 500 паунда. Най-често глоби се налагат на Трафалгар Скуър, където има освен много гълъби и много туристи.

Лондонските гълъби са три вида: диви (feral pigeons), градински (wood pigeons) и гугутка (stock dove).

Дивите гълъби (feral pigeons) са най-често срещани. Те са в различни цветове. На крилете им често има две черни успоредни линии. Те приличат на гълъбите в българските градове.

Градинските (wood pigeons), които са най-популярната градинска птица в Лондон, са много по- големи от дивите. Те имат бяла украса на врата и по-дълга опашка. В полет на крилата им се вижда бяла линия. А главата им изглежда неестествено малка за тялото. Въпреки името си, градински гълъби може да видите навсякъде в Лондон.

Гугутките (stock doves) са малки по размер, сиви и без бели петна, но с черни кантове по крилете и опашката.

Stock dove

  Много хора имат фобия от гълъби, но знаете ли, че по време на Втората световна война британската армия е използвала 250 хиляди опитомени гълъба като куриери? Гълъбите са герои, а 32 гълъба, участници във войната, са получи дори специален медал за храброст. Diking medal се присъжда от 1943 г. на животни с особено големи заслуги по време на война. Най-големият враг на лондонските гълъби са градските ястреби. В Лондон има ястреби. Най-известният от тях се казва Хари и се появява в Олимпийския парк. Той е най-популярен, защото от БиБиСи са направили филм, специално за семейството на Хари.


   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.