Националната птица на Великобритания

 

Докато съм в градината, до мен идва една малка птица с оранжеви гушка и гърди. Птицата ме наблюдава, после събира кураж и идва по-наблизо.

Това е Робин. Така съм кръстил червеногръдката, защото на английски името на тази птица е robin.

Червеногръдката е националната птица на Обединеното кралство. Като такава са я определили британците чрез национално допитване.

Докато копая лехата, си говоря с Робин. Той ме слуша и гледа. Струва ми се, че ме гледа приятелски. След малко откривам истинския интерес на чернегръдката. Бях отишъл до кофата, за да изхърля плевелите, а като се връщам гледам Робин влязал в разровената от мен леха. Робин е хитрец – чакал ме е да разровя, за да потърси в пръстта нещо за ядене, а аз съм глупав, защото си мислих, че той идва до мен, за да ми прави в градината компания като истински приятел.  

Смесените хорове на робиновци - и мъжките, и женски птици пеят - огласят зимните вечери и сутрини. Песните им са игриви като български хора. С паузи между тях, за да си починат певците. 

Заслушан в пролетните им песните, които започват още през декември, не усещам силно драмата от това, че ставам от леглото в тъмни зори през януари и февруари. 

Тъмнината не смущава робиновците, заради голимите им очи. (Дали и хората с големи очи виждат по-добре в тъмното?)

С песни мъжкия Робин защитава територията си и привлича женски. Всяка птица живее на своя територия. Затова, ако в двора ви видите робин, той е винаги един и същ.

Щом две птици се харесат, женската започва да строи грездо, а мъжката застава на стража. Всички други птици с червени гърди - други робиновци - трябва да стоят настрана от семейния дом.

Същевствува предание, че червеното по гърдите на робиновците е от кръвта на Исус. Робин пеел на разпънатия на кръст Исус. С това е свързано и вярата, че птицата има връзка с отвъдния свят. Като видите робин, може да изпратите по него послание на близки, които са починали. 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.