Националната птица на Великобритания

 

Докато съм в градината, до мен идва една малка птица с оранжеви гушка и гърди. Птицата ме наблюдава, после събира кураж и идва по-наблизо. Това е Робин. Така съм кръстил червеногръдката, защото на английски името на тази птица е robin. Червеногръдката е националната птица на Обединеното кралство. Като такава са я определили британците чрез национално допитване.
Докато копая лехата, си говоря с Робин. Той ме слуша и гледа. Струва ми се, че ме гледа приятелски. След малко откривам истинския интерес на чернегръдката. Бях отишъл до кофата, за да изхърля плевелите, а като се връщам гледам Робин влязал в разровената от мен леха. Робин е хитрец – чакал ме е да разровя, за да потърси в пръстта нещо за ядене, а аз съм глупав, защото си мислих, че той идва до мен, за да ми прави в градината компания като истински приятел.     Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.