Суеверие с лондонските гарвани

4910595867_6104de63a5_o

Едно от най-известните лондонски суеверия е свързано с гарвани. Смята се, че ако гарваните отлетят кралят или кралицата ще загубят трона си, а заедно с тях ще изчезне и Англия.

Поради това суеверие от края на 19 век в Tower of London (Кулата на Лондон) официално се отглеждат шест гарвана.

IMG_2185.JPG

Beefeater (пазач на Лондонската кула) с гарван. (Снимка: Bjorn under Creative Commons Lincence.)

Вярва се, че гарваните станали популярни след публикуването на стихотворението на Едгар Алан По „Гарванът“ през 1845 г.

Гарваните са официално записани като войници на Великобритания и през Втората световна война Чърчил заповядал те да бъдат призовани в защита на държавата.

Известна е историята на гарван на име Грог. През 1981 г., след като вярно служил в продължение на 21 години в Лондонската кула, Грог отлетял и по този начин дезертирал.

Друга забавна история е свързана с гарван от Кулата, наречен Edgar Soppеr, който се правел на умрял. Когато The Tower`s Ravenmaster – отговорникът за гарваните - дошъл да отнесe тялото,  Едгар Сопър се съживил и клъвнал по пръста пазача, след това отлетял, хилейки се, по гарвански.

Голяма снимка на гарван: Mike Fleming under Creative Commons.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.