Crufts - най-голямото изложение за кучета в света

Най-голямото в света изложение за кучета Crufts се провежда всяка година в началото на март в Бирмингам.

В изложението - което е създадено през 1891 г. и носи името на своя създател Чарлс Кръфтс - се състезават нормално около 25 хиляди кучета от всякакви видове, размери и държави.

В шоуто са участвали кралски кучета от миналото (коли на име Дарли и померани на кралица Виктория, борзая на руския велик княз Николай, главнокомандващ руската армия в Руско-турската война (1877 – 1878). 

Наградата за най-добри кучета на изложението включва купа и 100 паунда. Обаче собствениците на всяко наградено куче печелят хиляди от спонсорства и от поколенията на своите любимци (stud fees).

Досега кокер шпаньолите са получавали най-много награди на изложението Crufts. Уелски териери, ирландски сетери и лабрадори са следващите породи с най-много награди.

Любопитно е, че през 2020 г. имаше по-малко кучета на изложението – 19 626 – което организаторите обясняват с Брекзит, тъй като участниците от чужбина са били много малко. Все пак на състезание е имало кучета от 42 държави и 160 хиляди зрители.

Освен породисти кучета има състезания и за непородисти кучета Scruffts, които се провеждат по време на изложението Crufts.

До края на 31 декември 2020 г. кучетата от ЕС могат да пътуват до Обединеното кралство без карантина, използвайки паспорта си по споразумението Pet Travel Scheme от 2002 г.

Автор: Бойко Боев

Снимки: Adrian Betteridge under Creative Commons Licence.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.