Иван Лечев: Аз съм англичанин по душа

IMG_3276

Разходки из Лондон разговаря с музиканта Иван Лечев преди концерта на "Фондацията" в Лондон на 20 март 2015 г. 

"От малък мечтаех да дойда в Англия. Мечтата ми се осъществи чак, когато станах на 50 години. Преди това бях ходил в какви ли не далечни места: Корея, Куба, даже в Нова Зеландия, но в Лондон, едва преди 3 години дойдох за първи път. Съпругата ми счупи прокобата и оттогава идвам много често.

Преди да видя Лондон, видях Нюкасъл. Там се озовах при първото си посещение в Англия, беше през 2005 г. Работех на круизен кораб, който пътуваше между Амстердам и Нюкасъл. Помня, че ми се разтрепериха краката, когато слязох в Англия. Толкова много си бях мечтал преди това да посетя Англия.

Като дете имах щастието да уча английски език при жена, която цял живот беше живяла в Лондон и се беше върнала, за да си умре в България. Тя ме "откърми" с Англия. Аз съм англичанин по душа. Чел съм Дикенс в оригинал. Ходех на уроци при нея до 19-та си годишнина, когато тя почина.

Англичаните са носители на един от стълбовете на съвременната цивилизация. Вчера прекарах целия си ден в Уестминстърското абатство, взех си аудио гайд, слушах, четох имената по надгробните плочи… Англичани са измислили толкова много неща. Много будна и любопитна нация.

Този път в Лондон бях на концерт в Temple Church на Holst Singers, които пяха акапела. Такова пеене не съм чувал в живота си. Беше сюрреалистично. Нещо страхотно. Още ми звучат в главата. После разбрах, че това е един от най-добрите хорове в Англия. Започнаха с предкласика, но изпълниха и модерни автори. Концертът завърши с Olivier Messiaen, който е съвременник на Claude Debussy.

Страшно много неща искам да видя в Лондон. На първо място е British Museum, но за него ми трябва един месец и суха храна, тъй като искам да го гледам всеки ден, отдел по отдел. Искам да отида на концерт на Лондонската филхармония. Макар да съм рок музикант, съм завършил цигулка. Аз съм класически пример за това, че човек може да оцелее, седейки на два стола, без да падне от тях. Ходи ми се и на истински клуб в Лондон, например в Ronnie Scott's Jazz Club.

Средновековието много силно ме вълнува. Вчера тръгнахме за Hampton Court, но навигацията ни обърка и за да не си загубим деня, решихме да отидем в Westminster. Искам да обиколя всички дворци, да видя Windsor Castle, Syon House, Victoria & Albert Museum. Чел съм за много места, но още не съм бил в тях. Харесвам Средновековието на Англия, защото тогава тази нация e дръпнала толкова напред. Англичаните са изпреварили всичките си съвременници и не случайно са завладели света след това.

Имам намерение да идвам по-често в Лондон и ще се възползвам от това, че в този град вече живее синът ми."

 

IMG_3278

Знаетел ли, че “ФОНДАЦИЯТА” и “ЩУРЦИТЕ” имат ДВОЕН КОНЦЕРТ на 07 април 2017 г. в CLAPHAM GRAND, LONDON? Заповядайте! Билети: bglive.yapsody.com Информация: https://www.facebook.com/events/1307655189255686
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.