Кирил Маричков: Мечтаех да отида на концерт на Beatles в Лондон

IMG_3280-001

"Няколко пъти аз и съпругата ми сме били в Лондон. Вчера се разходихме в West End, защото се интересуваме от актьора Damian Lewis и искахме да видим в кое представление участва и да си купим билети за него. Той сега участва в нов сериал за Cromwell, където играе ролята на Henry VІІІ.

Разходихме се и до Covent Garden, където един човек стоеше неподвижен като статуя и изведнъж се раздвижи и каза: „Господин Маричков, може ли да се снимам с Вас?” Така и ние се снимахме без пари с неподвижната статуя. Това ми се е случвало и друг път. През 2013 г. пред двореца Уиндзор, двойка, облечена в средновековни костюми ни заговори на български и се снимахме заедно.

През социализма не съм идвал в Лондон. Ако бях идвал, сигурно нямаше да се върна, затова и не ме пускаха. Свързвам Лондон с рок музиката, естествено. В миналото мечтаех да отида на концерт на The Beatles, The Rolling Stones, Led Zeppelin. По някакъв начин пристигаха грамофонни плочи в България. Взимахме ги, записвахме ги на магнетофони. Много добре си спомням, че една плоча на Led Zeppelin струваше на черно през 1969 г. точно колкото беше пенсията на един текезесар. Сега се говори, че сме бедни, но българите винаги сме били бедни, дори в ония години. Помня толкова добре, защото аз си купих този албум на Led Zeppelin, на стойността на една текезесарска пенсия от 40 лева. Купих си плочата от познат, а не от битака. В ония години трудно стигаха такива неща до битака, първо, защото имаше голямо търсене, после, защото на битака имаше милиция, която следеше да не се продава западна музика. Наричаха я идеологическа диверсия. Знаехме в България за лондонските клубове за рок музика, например, The Marquee Club. Знам, че там е пяла Милена."

Интервю с Кирил Маричков преди концерта на Фондацията в Лондон на 20 март 2015 г.

"ФОНДАЦИЯТА" и "ЩУРЦИТЕ" в един уникален ДВОЕН КОНЦЕРТ на 07 април 2017 г. в CLAPHAM GRAND, LONDON. Билети: bglive.yapsody.com Иван Лечев и Славчо Николов ще заместят емблематичния китарист на Щурците Пеци Гюзелев, който за огромна жалост вече не е сред нас. https://www.facebook.com/events/1307655189255686* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.