Лондон за статистици

Ако се чудите колко голям е Лондон, ето няколко факта:

В Лондон живеят 8.1 милиона души. Това прави около 12 % от населението на цяла Великобритания.

Всеки ден в лондонското метро пътуват 3.5 млн. души.

В Лондон има 43 университета, 300 театъра, 500 кина и над 12 000 ресторанта.

Пет лондонски отбора играят във Висшата футболна лига, което означава, че те съставляват около 25% от всички участници в лигата. Отборите са Челси, Тотнъм, Арсенал, Уест Хам и Кристал палас.

Лондон е петият най-богат град в света след Сеул, Лос Анджелис, Ню Йорк и Токио.

Лондон e градът с най-много милиардери в света.

В Лондон се намират централните офиси на 100 от 500-те най-големи европейски компании.

Лондон има цели четири обекта в списъка на ЮНЕСКО за опазване на паметниците на културата - Tower of London (Крепостта на Лондон), Kew`s Royal Botanical Gardens (Ботаническата градина в Кю), Maritime Greenwich (районът в Гринуич около Морския музей и Обсерваторията) и Westminster Palace (Уестминстърският дворец, в който заседава Британският парламент).

Въпреки репутацията си, Лондон не е градът, в който вали най-често. В Рим и в Брюксел вали по-често.

Средната годишна температура на Лондон е като тази на София. Но докато в София може да е много горещо и много студено, в Лондон времето е умерено.

Впечатляващите снимки на Лондон са дело на Димитър Христов Разгледайте снимките на Димитър във фейсбук и в инстаграм Прочетете интервюто на Разходки из Лондон с Димитър Христов.   http://bulgariansinlondon.com/portfolio/dimitar-hristov-gleda-v-ochite-na-london/* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.