"Помня, че веднъж бях щастлив..."

Georgi Gospodinov

Георги Господинов специално за "Разходки из Лондон":

"Всичките книжарници на Чаринг крос, където можеш щастливо да се отровиш с книги, да се забравиш из рафтовете и подземията, да изчезнеш в някоя книга завинаги. И още – онова кръстовище Севън дайълс, където попаднах случайно един следобед и висях по кафенетата, забравяйки коя година е. И накрая, или в началото, една много ранна сутрин из алеите на парка Кенсигтън, попивайки влагата и миризмите на краткото английско лято, рязко връщане години назад, в българското ми детство. Седнах на една пейка и записах това усещане, което години по-късно влезе в един роман и започваше така: „Помня, че веднъж бях щастлив. Траеше около 6 минути. Случи се в градините Кенсингтън, Западен Лондон, рано сутринта..."

Представяне на Георги Господинов и откъс от романа "Физика на тъгата": Естественият роман на тъгата или лабиринтът за загубване Георги Господинов.

Георги Господинов за неизпълненото българско желание за пътуване.    


* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.