Представяне на „Разходки из Лондон“ в сайта Truestory

Преди няколко седмици с нас се свързаха от сайта Truestory с предложение да разкажем за нас и нашата инициатива Разходки из Лондон.

Представяне на „Разходки из Лондон“ в сайта Truestory, 1 февруари 2016 г. Ето интервюто:

Здравейте, представете се с няколко думи.

Ние сме Десислава Дякова и Бойко Боев – партньори в живота и в изграждането на българска общност в Лондон. Деси е завършила история на културата, а Бойко е медиен юрист. Двамата имаме много общи интереси, които ни дават самочувствието, че можем да бъдем интересни и за други хора, увличащи се по история, култура и социални събития.

Desy-Boyko-Kaloyan-Jelev

Деси и Бойко Снимка Калоян Желев

Как ви хрумна идеята за създаването на сайт, разказващ за живота на българите във Великобритания?

Нашият блог Разходки из Лондон навърши една година. Неговото създаване е логично продължение на желанието ни да направим Лондон по-познат на българите. Срещите ни с други българи започнаха като разходки. През 2014 г. извървяхме Capital Ring, маршрут, който обикаля Лондон, през паркове и езера, и е дълъг 120 км. Миналата година изминахме лондонската част на река Темза, която е 80 км. Най-често разходките ни са в различни лондонски квартали, където се разглеждаме исторически забележителности и разказваме историите на известни лондончани.

Нашите приятели харесват всичко това. Те ни препоръчаха да пишем. Така възникна нашият сайт. После включихме кратки интервюта с наши сънародници, с които се разхождаме из Лондон. Въпросите ни са свързани с адаптацията на всеки от нас в новата държава, какво ги е вълнувало и впечатлявало в началото, какви съвети биха дали на новодошлите.

Днес ние не сме само сайт, но и общество, в което членуват близо 900 души. Ако искате да се включите, потърсете ни в мийтъп и заповядайте на някоя от разходките ни в Лондон. Миналата седмица бяхме в Тейт Бритън, тази в музея Виктория и Албърт. Ще ви покажем улици, които все още носят Викторианската атмосфера на Лондонското сити. Ще видите къде е обичал да пие бира Дикенс, къде са живели Ленин или пък Мадона. Дори да сте банкер в Ситито или посланик в Кенсингтън, вие знаете много малко за Лондон, ако не сте видели тези места и слушали историите на града.

Каква е главната ви цел?

Наскоро създадохме Лондонска българска асоциация. Нейните цели са да популяризира прояви на българи, в които ще станем забележими в Лондон и Великобритания, както и да помогне за връзките на българите с британските институции, за да можем да участваме в обществения живот. Ние искаме също да съберем и съхраним историята на българската миграция във Великобритания.

Kensington_25.10.2015 (38)-001

Какво научихте за живота на българите зад граница за тази една година от създаването на платформата? Какво ги вълнува, какво ги радва и какви са трудностите, които срещат там?

Можем да отбележим, че усилията ни са възнаградени. Разходките започнаха през 2013 г. с трима човека. Днес в нашата група в платформата за организиране на събития meetup членуват над 800 човека. На всяка разходка идват поне 15 човека, понякога сме повече от 30. За нас това означава, че българите обичаме да прекарваме времето си с други хора, да разменяме информация, да търсим нови знания и да се забавляваме. Сред нашите приятели, наричаме ги така, защото с някои от тях сме извървели стотици километри заедно, има хора с различни професии, всеки е щастлив, доволен или тревожен в различна степен. За щастие всеки от тях е направил своя свободен избор и е дошъл в Лондон по собствена воля. Разбира се, има носталгия по любимите хора, които не са с тях в момента или по местата, в които са прекарали голяма част от живота си, но това не им пречи да живеят пълноценно и да се радват на всеки нов ден.

IMG_5360

Има ли история или личност, която ви направи по-силно впечатление?

Деси: Заниманията ми с блога ме срещнаха виртуално с Нели Олова, която наскоро завърши докторантура в Кеймбриджкия университет и продължи да се занимава с научна работа в областта на клетъчното програмиране.

Бойко: В момента участваме в съвместен проект между Британския филмов институт и Голдсмит Колидж, който има за цел да научи децата на мигранти да разказват истории, чрез заснемане на филм или анимация. Този проект ни срещна с Халиме от Сърница, която е дошла с родителите си в Лондон, за да търси по-добър живот. В началото тя не е знаела английски език, а няколко години по-късно е постигнала най-високата оценка по английски в нейното училище, за което е наградена.

Успели ли са българите във Великобритания?

Отговорът на този въпрос е изключително индивидуален. Ние, Деси и Бойко, сме много щастливи в Лондон.

Кои са местата в Лондон, на които задължително трябва да се разходим?

Ако имаме очи за красивото и стойностното, Лондон ще ни се стори град-пъзел. Пълен със сгради от различни епохи, чудати истории, хора с нестандартно мислене и облекло. Заслужава си да започне разгадаването на пъзела, защото сглобяването на представата за Лондон изисква време.

Ние харесваме квартала Хампстед (Hampstead) в Северен Лондон. Днес там може да срещнете актрисата Ема Томпсън, а до преди няколко години и колегата й Стивън Фрай. Нашата разходка в Хампстед беше много вълнуваща, видяхме стари къщи от 17 век, които днес са превърнати в музеи, изкачихме хълм в парка, от който има панорамна гледка към Лондон и пихме бира в пъб, в който вероятно са се отбивали поетът Джон Кийтс, художникът Джон Констабъл, писателят Робърт Луис Стивънсън.

Hampstead (20)

Харесваме също квартала Челси (Chelsea). Ако имате време да направите обиколка из улиците му покрай Темза ще научите къде са живели Оскар Уайлд, Мик Джагър и Дейвид Боуи. Къщите от 16 век, в които са живели забележителните хора, имат сини кръгли табели на фасадите си, на които са изписани имената на обитателите им, като Сър Ханс Слоун, основателят на Британския музей или Мари Ан Евънс , известна под мъжкия псевдоним Джордж Елиът.

Chelsea (98)

Не бива да пропускаме Сохо (Soho), където открихме най-много следи, оставени от българи, живели в Лондон. Районът на Сохо е известен със своя нощен живот и мултикултурен облик – може да опитате храна почти от целия свят, да се отбиете в пъб, в който сервират напитките с френски (континентален) грамаж в пъба Френч Хаус (The French House). На улицата, на която е живял Моцарт се намира най-известният джаз клуб в Лондон, в който е свирил Милчо Левиев. Певицата Милена пък е имала шанса да пее в рок клуба Марки (Marquee Club) преди да го затворят през 1996 г.

Covent Garden grooup 02.08.2015

А каква е разликата в лондонското ежедневие, ако трябва да го сравните в българското? Как преминава един ден там?

Разлика има и тя е видима. Още щом слезете от самолета ще забележите, че лондончани обичат правилата и ги спазват. Изчакват реда си на опашката, бързащите минават от лявата страна на ескалатора и претичват нагоре забързано, вдясно - стоят хората, които не бързат. Ако сте жена и носите куфар, бебешка количка или елха, скоро ще се появи мъж, който ще ви помогне да ги качите по стълбите. Англичаните, които сме срещали са любезни и сговорчиви, но никога не биха ви дали непотърсен съвет. Ако искате да научите нещо, трябва да ги попитате.

Какво трябва да знаят българите, които планират да пътуват до Великобритания? Дайте им няколко полезни съвета, които да следват!* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.