Коя е Джейн Остин?

cassandraausten-janeaustenc-1810_hires
Портрет на Джейн Остин, нарисуван от сестра й Cassandra Austen (1773–1845)

Джейн Остин (1775 - 1817) е английска писателка, известна със своите романи. Започва да пише, когато е на 12 години. Родителите й подкрепяли нейното желание да пише, дори има сведения, че баща й се е свързвал с известен лондонски издател, за да потърси подкрепа за публикуването на текстовете на дъщеря му. Джейн четяла готовите романи първо пред семейството си.

Джейн има шест братя и една сестра на име Касандра – кръстена на майка си, която произлиза от аристократичен, но обеднял род.

Родена e в Стивънтън, област Хампшър, където баща й бил пастор в църквата. Живее в модерния курортен град Бат след пенсионирането му.

През януари 1805 г. баща й починал. Следващите месеци са единственото време в живота на Джейн, когато тя не е писала.

След неговата смърт майка й, сестра й и тя се преместват в Саутхамптън, а после - в къща в Чотъм (Chawton), предоставена от брат й Едуард Остин, който я получил в наследство от техния чичо. Без неговата помощ трите жени не можели да наемат собствена къща, защото нямали доходи и не можели да я поддържат.

През 1793 г. започва да пише роман, отпечатан едва през 1811 г., след много преработвания от нейна страна и от страна на издателя, под заглавие "Разум и чувства".

Управляващият по това време принц – регент Джордж (1762 - 1830) се възхищавал от книгите й и притежавал всяка нейна творба. По този повод през ноември 1815 г. тя е поканена в Лондон от кралския библиотекар, който я я посъветвал да посвети следващия си роман "Ема" на принца - регент. Джейн не харесвала принца, но нямало как да откаже. Посвещението било скромно, но нейният издател го разширил и направил подходящо за тщеславния принц, впоследствие коронован като крал Джордж IV.

В началото на 1816 г. Джейн се разболяла и починала през следващата година на 41 години. Била погребана в катедралата на Уинчестър, което се определя като необичайно за жена, която не произлиза от богат или знатен род.

В писмо до своя племенница тя пише: „Всичко е за предпочитане и понасяне пред брак без любов" – може би това е обяснението на нейното нежелание да се омъжи, въпреки опасността да остане без дом и издръжка, и въпреки че е била сгодена за една нощ, след която премислила и отказала предложението за брак.

chowton-40

Kъщата в Чотъм, в която Джейн Остин прекарва последните години от живота си.

chowton-38
Предполага се, че предметите са оригинални, запазени от времето, когато семейство Остин са живели в къщата.
chowton-37
В това легло са спeли двете сестри - Касандра и Джейн.
chowton-24
На тази масичка Джейн е пишела своите романи, всеки ден по няколко часа е отделяла за писане.
chowton-28
Библиотека с книги, свързани с Джейн Остин.

 

chowton-4
Табелката на фасадата на къщата в Чотъм.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.