Мосю Поаро - любимият герой на Агата Кристи

5592047230_9fa2f1d0c1_b

Спомняте ли си героя на Агата Кристи Еркюл Поаро?

Той е ексцентричен детектив, пенсиониран ерген, който живее в Лондон.

Агата Кристи го включва в 33 нейни романа и повече от 50 разказа.

Белгиецът Поаро е един от любимите герои не само на британци, но и на четящите хора от цял свят.

Белгия и Великобритания са близки, макар разделени от Ла Манша. Не само, защото хората от двете страни имат навика да се оплакват от времето, докато пият бира.

Историята също свърза британците и белгийците.

Когато Агата Кристи пише романите си за Еркюл Поаро, във Великобритания е било патриотично дори да се подкрепят белгийците и Белгия. Поводът за това е нахлуването на германската армия в Белгия през 1914 г., което британските вестници описват като “The Rape of Belgium” (Изнасилването на Белгия) и което е причина за влизането на Великобритания в Първата световна война, под претекста че е нарушен договор от . . .  1830 г. за неутралността на Белгия.

Британците изпращат своята армия в Белгия, а белгийците търсят убежище във Великобритания, включително белгийският престолонаследник.

Великобритания дава подслон на 250 хиляди бежанци от Белгия по време на Първата световна война. Прототипът на Еркюл Поаро всъщност е белгийски бежанец, с когото Агата Кристи се запознава по това време.

Многото белгийски бежанци били настанени в специално построени селища, които били под белгийско управление и имали своя полиция и затвор. Де факто, те били белгийска територия във Великобритания до края на войната.

В знак на признание за гостоприемството на британците към бежанците, Белгия издига паметник на Виктория Ембанкмънт, който може да видите и до днес, намира се срещу Cleopatra’s Needle (древноегипетският обелиск в Лондон).

IMG_6050

Думи на Monsieur Poirot:

“Do not open your heart to evil, mademoiselle. If you do there will be no turning back.”

(“Госпожице, не допускайте злото до сърцето си. Ако направите това, няма връщане назад.”)

Снимка на Поаро: Amy Hope Dermont under Creative Commons Licence.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.