Разходка с Джейн Остин

chowton-40

Разказът ни за Джейн Остин продължава. Първата част може да прочетете тук.

След като разгледахме къщата на Джейн Остин (на снимката), се отправихме на разходка в околността.

Селото Чотъм, в което е живяла Джейн Остин, заедно с майка си, сестра си и тяхна приятелка, е останало непроменено от началото на 19 век. Влажното, студено време и старите къщи ни накараха да се почувстваме като герои на английски роман.

chowton-45

chowton-47

chowton-52

Скоро селото свърши. Пред нас се появиха зелени хълмове, покрити с мъгла. Някъде, недалеч, беше вечерта. Виждахме я как потъмнява дърветата, храстите, тревата, обувките и дрехите ни.

Най-хубавата разходка, на която тръгваше всеки път, щом другите отиваха у лейди Катрин, беше край рядката горичка, ограждаща отсамната страна на парка; харесваше й равната, закътана самотна пътечка, която я криеше от любопитните очи на лейди Катрин.

Гордост и предразсъдъци, превод Жени Божилова

chowton-59

Пътят ни водеше направо към къщата на брата на Джейн Остин (на снимката). Днес там се съхранява частна колекция с оригинални издания на творби на британски писателки и поетеси от времето на Джейн Остин.

chowton-63

Бурните мисли й пречеха да разговаря, но тя забелязваше и се възхищаваше от всяка красива местност и хубав изглед. Изкачваха се около половин миля и изведнъж се озоваха на възвишение; там свършваше гората, а на отвъдната страна на една долина, през която пътят правеше внезапен завой, пред погледа им се откри сградата на Пембърли. Беше голямо, красиво, каменно здание, добре разположено върху леко наклонен терен, а отзад се очертаваха хребетите на високи, гористи хълмове; пред къщата течеше буйна рекичка.

Гордост и предразсъдъци, превод Жени Божилова

chowton-61

Стигнахме до енорийската църва, която Джейн Остин е посещавала. Вратата й беше отворена.

chowton-71

Вътре не намерихме никой, освен местен рицар, който ни гледаше с каменен поглед върху саркофаг. Джейн Остин го е гледала също.

chowton-74

Зад църквата точно преди да се стъмни открихме гробовете на майката и сестрата на Джейн Остин. Самата писателка е погребана в катедралата в Уинчестър.

chowton-83

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.