Робърт Бърнс за познавачи

Burns

 

На 21 юли 1796 г. е починал шотландският лирически поет Робърт Бърнс. Неговото най-известно стихотворение е "В цъфналата ръж":

Идейки си запъхтяна вечерта веднъж, Джени вир-водица стана в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени пламва изведнъж. Бърза, мокра до колени, в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой в цъфналата ръж и целуне този някой някого веднъж,

то нима ще знае всякой де, кога веднъж някого целувал някой в цъфналата ръж?

За шотландците Robert Burns (1759-1796) е национален герой. За тях почитането на поета и неговото творчество е израз на националната им принадлежност. Стихотворението на Бърнс „Scots Wha Hae“ дълго време е приемано за неофициален химн на Шотландия.

https://www.youtube.com/watch?v=o5kE3of1Lzo&index=5&list=PLpSig80QuOTHChCX9LOW_unGRLkcnbEBb

Неговият рожден ден на 25 януари е по-важен дори от националния празник на Шотландия, който е на 30 ноември, когато се чества Денят на светеца-покровител на Шотландия - St Andrew.

25 януари е наречен от шотландците Robert Burns Day. Тогава се приготвя традиционна Burns Supper с haggis (агнешки дреболии, лук, овесено брашно и подправки, опечени в шкембе). Първият тост е в чест на поета, а вторият за жените, приготвили хагиса - от тях пък се очаква да отговорят с друг остроумен тост. След няколко тоста с уиски, се рецитират стихотворенията на Бърнс, включително неговия Address to a Haggis, посветен на ястието на деня.

Много лондонски ресторанти и барове имат специални програми за Robert Burns Day.

На снимката е най-известната статуя в Лондон на Robert Burns, която се намира в The Victoria Embankment Gardens. Статуята, открита през юли 1884 г. от тогавашния министър-председател Lord Rosebery, е дело на Sir John Steell. Идентични паметници на Burns красят Dundee и New York. Статуята е използвана за бюста на поета в галерията на поетите (Poets' Corner) в Westminster Abbey, където традиционно биват коронясвани и погребвани британските монарси и най-заслужилите личности във Великобритания.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.