Робърт Бърнс за познавачи

Burns

 

На 21 юли 1796 г. е починал шотландският лирически поет Робърт Бърнс. Неговото най-известно стихотворение е "В цъфналата ръж":

Идейки си запъхтяна вечерта веднъж, Джени вир-водица стана в цъфналата ръж.

Джени зъзне цяла, Джени пламва изведнъж. Бърза, мокра до колени, в цъфналата ръж.

Ако някой срещне някой в цъфналата ръж и целуне този някой някого веднъж,

то нима ще знае всякой де, кога веднъж някого целувал някой в цъфналата ръж?

За шотландците Robert Burns (1759-1796) е национален герой. За тях почитането на поета и неговото творчество е израз на националната им принадлежност. Стихотворението на Бърнс „Scots Wha Hae“ дълго време е приемано за неофициален химн на Шотландия.

https://www.youtube.com/watch?v=o5kE3of1Lzo&index=5&list=PLpSig80QuOTHChCX9LOW_unGRLkcnbEBb

Неговият рожден ден на 25 януари е по-важен дори от националния празник на Шотландия, който е на 30 ноември, когато се чества Денят на светеца-покровител на Шотландия - St Andrew.

25 януари е наречен от шотландците Robert Burns Day. Тогава се приготвя традиционна Burns Supper с haggis (агнешки дреболии, лук, овесено брашно и подправки, опечени в шкембе). Първият тост е в чест на поета, а вторият за жените, приготвили хагиса - от тях пък се очаква да отговорят с друг остроумен тост. След няколко тоста с уиски, се рецитират стихотворенията на Бърнс, включително неговия Address to a Haggis, посветен на ястието на деня.

Много лондонски ресторанти и барове имат специални програми за Robert Burns Day.

На снимката е най-известната статуя в Лондон на Robert Burns, която се намира в The Victoria Embankment Gardens. Статуята, открита през юли 1884 г. от тогавашния министър-председател Lord Rosebery, е дело на Sir John Steell. Идентични паметници на Burns красят Dundee и New York. Статуята е използвана за бюста на поета в галерията на поетите (Poets' Corner) в Westminster Abbey, където традиционно биват коронясвани и погребвани британските монарси и най-заслужилите личности във Великобритания.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.