Симпатичното мече Падингтън

Paddington Bear
Мечето Падингтън се ражда през 1958 г. Неговият татко е писателят Майкъл Бонд (Michael Bond). Две години по-рано той вижда малко мече само на лавица в магазина Selfridges.  Мечето му харесва и той го купува като коледен подарък на съпругата си. После нарича мечето Падингтън, с името на гарата до неговия дом. Мечето вдъхновява Майкъл Бонд да пише истории за него. За тяхната популярност допринасят красивите илюстрации на Пеги Фортнъм. Според историята, Падингън пристига в Лондон от Перу. Има широкопола шапка, стар куфар и дебело палто, защото знае, че в Лондон е студено. Мечето обича сандвичи с мармалад и е много любезно. Винаги се обръща с Mr., Mrs. или Miss към хората. След като Пандингтън става член на семейство Браун, той започва да се нарича Падигтън Браун. Книгите за Падингтън Браун са преведени на 30 езика и днес вероятно повече хора по света са чували за мечето Падингтън, отколкото за едноименната лондонска гара, на която е кръстено. През 2006 г. британските пощи Royal Mail пускат марка с мечето Падингтън. Има няколко филма посветени на него, като последният беше през 2014 г. Тогава в Лондон можеше да се видят 50 мечета Падингтън в близост на забележителностите на града.
Paddington Bear
През 2015 г. Майкъл Бонд получава рицарска титла от Кралицата за своя герой, който прославя страната му по света.   Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.