Симпатичното мече Падингтън

Paddington Bear
Мечето Падингтън се ражда през 1958 г. Неговият татко е писателят Майкъл Бонд (Michael Bond). Две години по-рано той вижда малко мече само на лавица в магазина Selfridges.  Мечето му харесва и той го купува като коледен подарък на съпругата си. После нарича мечето Падингтън, с името на гарата до неговия дом. Мечето вдъхновява Майкъл Бонд да пише истории за него. За тяхната популярност допринасят красивите илюстрации на Пеги Фортнъм. Според историята, Падингън пристига в Лондон от Перу. Има широкопола шапка, стар куфар и дебело палто, защото знае, че в Лондон е студено. Мечето обича сандвичи с мармалад и е много любезно. Винаги се обръща с Mr., Mrs. или Miss към хората. След като Пандингтън става член на семейство Браун, той започва да се нарича Падигтън Браун. Книгите за Падингтън Браун са преведени на 30 езика и днес вероятно повече хора по света са чували за мечето Падингтън, отколкото за едноименната лондонска гара, на която е кръстено. През 2006 г. британските пощи Royal Mail пускат марка с мечето Падингтън. Има няколко филма посветени на него, като последният беше през 2014 г. Тогава в Лондон можеше да се видят 50 мечета Падингтън в близост на забележителностите на града.
Paddington Bear
През 2015 г. Майкъл Бонд получава рицарска титла от Кралицата за своя герой, който прославя страната му по света.* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.