Фестивалът Гластънбъри - най-големият музикален фестивал в света

В края на юни в Англия се провежда Фестивалът в Гластънбъри (Glastonbury Festival) – това е най-големият музикален фестивал в света.

Гластънбъри е малък град и район на около 40 километра южно от Бристол. В района има ферми и живеят около 10 хиляди жители. (Значи представете си един селски район в България.)

Именно на това място през 1970 г. се провежда за първи път Glastonbury Festival. Идеята е на местен младеж, Michael Eavis, и е заимствана от концерт на открито на Лед Цепелин, който той гледал. На първия фестивал дошли 1500 души. При започването всички почели паметта на Джими Хендрикс, който починал ден преди това.

49 години по-късно Glastonbury Festival носи много слава и приходи на фермерите от Гластънбъри. Тази година присъстващите са над 135 хиляди души – (това горе-долу означава всички жители на Стара Загора да отидат в селския район, който си представихте в България!)

През 5-те дни на фестивала, който се провежда независимо от климатичното време в края на юни, се стичат бедни и богати, млади и стари, от Англия и от целия свят, за да слушат музика на някоя от сцените на фестивала, разположени на площ от 3.5 квадратни километра (представете си площта на Борисовата градина в София и малко повече от нея).

Известни и неизвестни изпълнители свирят и пеят на фестивала. Дори зрителите могат да станат звезди – има конкурс за тях.

Символът на фестивала е The Pyramid Stage – една от сцените, която прилича на египетска пирамида и първоначално е била върху сграда на кравеферма.

Тази година цената на билета за уикенда е 248 паунда (Входът за първия фестивал през 1970 г е бил 1 паунд). Повечето хора спят на палатки и си носят храна.

От години акцентът е върху екологията - част от електричеството за сцените идва от възобновяеми източници – слънце и въздух. Тази година пък има забрана да се ползват пластмасови бутилки на територията на фестивала – все повече британци отбягват пластмасовите опаковки!).

Какви фестивали се провеждат в познатите ви в България селски райони? Кои музиканти бихте поканили, ако върху ваша земя се провежда музикален фестивал? 

Снимки: Ed Webster, neal whitehouse piper, Rachel D under Creative Commons Licence.

 

 

 



* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.