Wedgwood - още един от символите на Великобритания

 

 

Wedgwood e компания за порцелан и керамика, която е основана през 1759 г. Днес сервизите с марката Wedgwood може да намерите в кралски и президентски резиденции в цял свят. Те са ценен подарък за младоженци и се предават в наследство от поколение на поколение.

Компанията Wedgwood носи името на основателя си Джосая Уеджууд (Josiah Wedgwood).

Уеджууд губи крака си като млад, което му пречи да работи на грънчарско колело. Но за сметка на това той развива бизнес способностите си. Те му позволяват да стане в крайна сметка световноизвестен.

Най-напред Уеджууд изработва сервиз в бял цвят, чиито части олицетворяват според автора идеята за перфектна форма. Уеджууд хитро се сеща да подари сервиза на кралица Шарлот (1744-1818), съпругата на крал Джордж III. Тя е завладяна от сервиза.  Веднага назначава Уеджууд за придворен доставчик на керамика и дава името си на новите изделия - Queen's Ware.

Кралицата прави популярен сервиза сред другите монарси в Европа. Следват поръчки от руската императрица Екатерина Велика и имитации на сервиза в други страни.

Джосая Уеджууд е считан и за създател на модерния маркетинг, тъй като измислил директните продажби на изделията си; наложил пътуващите търговци, които ходели в домовете на аристократите и предлагали неговите съдове; въвел гаранцията, при която се връщали парите на клиента, ако той е недоволен, както и безплатната доставка.

След белите сервизи Уеджууд става известен със синьо-бялата керамика. С нея той наподобява керамични съдове от римската епоха, които по времето на Просвещението станали популярни във Великобритания и се търсели не само от колекционери, но и от богаташи, за декорация на къщите им. Уеджууд правел чудесни копия и спечелил много пари.

През 1783 г. бил избран за член на the Royal Society (Британската академия на науките) заради неговите постижения при обработката на керамични и порцеланови съдове. Това било голямо признание за Уеджууд, тъй като той напуснал училище на 9 години и нямал формално образование.

 

През 1812 г. Уеджууд получил отново огромно признание за произведения от него порцелан, наподобяващ известния вече в Европа китайски порцелан, наречен Kutani Crane на Wedgwood.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.