За Алис Кепел, прабабата на кралица Камила

На път за офиса ми минавам често покрай къщата с номер 16 на Гровнър Стрийт в лондонския квартал Мейфеър. Приятно ми е да се сетя за обитателите й. Сега ще разкажа за тях.

Това е къщата на Алис Кепел - на картината.

Алик е аристократка, родена през 1869 г.. Когато е на 29 години, вече е омъжена и има две деца. На тази възраст тя става любовница на принц Едуард, сина на кралица Виктория. Той тогава е на 57 години.

Три години по-късно Едуард става крал (крал Едуард VII - на него е кръстен периодът в началото на 20-ти век във Великобритания, когато тя е най-голямата империя в света).

Връзката между Едуард и Алис продължава до смъртта на краля през 1910 г.

Бях любопитен да науча за Алис. Oсвен че е била красива (бяла кожа, сини очи, кестенява, тънка талия и едър бюст), тя имала чувство за хумор и била харесвана във висшето общество. Въпреки че имала връзка с краля, тя публично не говорила за това и никога двамата не показвали близост публично.

За разлика от Едуард, който бил гневлив, Алис била търпелива и тактична. Политиците често я посещавали с молба да предаде нещо на краля, знаейки, че те си имат взаимно доверие и че тя ще го накара да чуе политическите съвети.

Съпругът на Алис, също военен и също аристократ, знаел за връзката на Алис с краля. Той също запазва такт, поддържа добри отношения с Едуард и дори получава орден от него. Той и Алис имат дълъг и щастлив семеен живот, който продължава до 1947 г.

Кралица Александра, съпругата на Едуард, също знаела за Алис. За разлика от Алис, тя обичала спокойствието и била отдадена на седемте си деца. Тя нямала против Алис да е “втора кралица”, и поддържала добри отношения с нея. Дори разрешила на Алис да посещава Едуард в двореца, докато той е болен, и двете били при него при смъртта му.

Алис остава само известна като любовница на принц (впоследствие на крал) Едуард. Нейната пра-правнучка също беше любовница на принц. Вие я познавате. Тя се казва Камила Розмари Шанд (родена през 1947 г.) За разлика от пра-прабаба си, тя стана кралица. Тя е днешната кралица на Великобритания.

Къщата на Гровнър стрийт е подарък на Алис от Едуард. Той я посещавал в тази къща. Представям си, че като си е тръгвал е поглеждал от отсрещния тротоар към прозорците на Алис, както правя и аз това сега, като преминавам на път за работа.

Дали Камила има общо с прабаби си Алис? Какво? Мислите ли, че вие имате общо с бабите и дядовците си? Какво?

 

Автор: Бойко Боев

Снимки: Agência Brasil under Creative Commons Licence* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.