Как започва големият пожар в Лондон?

Great_Fire_London

Големият пожар в Лондон започва през нощта срещу 2 септември 1666 г. Пожарът е тръгнал от пекарната на Томас Фаринър на Пудинг лейн (Pudding Lane).

IMG_1156

IMG_1157

Пожарът е бушувал от неделя до сряда - общо 4 дни. Изпепелил е 13 500 къщи. От съществувалите над 100 църкви 68 са погълнати от пожара. Тогава изгаря и катедралата "Свети Павел", както и гилдиите, управляващи и до днес отделните професии в Лондонското сити. За късмет, не изгаря архивът в Гилдхол - кметството на Лондонското сити - иначе нямаше да имаме знание за Лондон от времето преди 1666 г.

Пожарът се случва 6 години след възкачването на трона на крал Чарлс II, който възстановява монархията след управлението на Кромуел, и една година след чумната епидемия в Лондон, от която са починали 100 000 жители на града или една четвърт от населението на Лондон, който наброявал 450 000 жители и бил втори по големина след Париж.

Крал Чарлс II наредил на своя най-способен архитект Кристофър Рен (Christopher Wren) да издигне паметник до мястото, от което се твърди, че е започнал пожарът.

Рен изпълнява задачата като създава The Monument, 62 метрова колона, завършена през 1677 г. Любопитното е, че The Monument се намира и на 62 метра от мястото, където е започнал пожара.

IMG_3380

Големият пожар през 1666 г. е описан в дневниците на Самюел Пийпс – известен със своя личен дневник, разказващ за Лондон от 1660 до 1669 г. На 2 септември 1666 г. Пийпс пише в дневника си:

"Видяхме пожара като арка от огън дълга, колкото (лондонския) мост. Разплаках се при тази гледка. Църквите, къщите, всичко беше в огън. Всичко се запалваше. Пламъците издаваха ужасен звук, както и къщите, които се рушаха."

Големият пожар променя Лондон. След него е приет закон, че сгради се строят само след разрешение. Забранява се строенето с други материали освен камък и тухли. Създадена е лондонската пожарна - по време на пожара няма пожарна. Както и започва да работи първата застрахователна компания - the Fire Office, създадена от Николас Барбън (Nicholas Barbon) през 1667 г.

Не е ясно дали има връзка с Големия пожар, но през есента на 1666 г. една ябълка пада върху главата на Нютон и той създава теорията си за гравитацията. :))

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.