Кога се появява чаят в Лондон?

tea

Старата митница, Източноиндийският док, картина на Самюел Скот (The old custom house, East India Wharf, Samuel Scott (1701-1784)

В Китай започнали да пият чай 3 хиляди години преди новата ера. За първи път чай се появил в Европа около 1515 г., докаран от португалски мореплаватели. Лондончани опитали чай през 1644 г., когато холандски търговци внесли от Китай първите 50 кг.

През 1657 г. в Лондонското сити вече се продавал чай, както и листа от чай, в няколко coffee houses – места за пиене на кафе.

Чаят бързо набрал популярност и само след 3 години се продавал в над 500 кафенета. Бил рекламиран като напитка за добро здраве и дълголетие. (Забележете, че кафето било пристигнало в Лондон преди чая).

Собствениците на пъбове се стреснали от намаляващите продажби на бира и джин, правителството  - също било недоволно, защото паднали приходите от облагането на спиртните напитки. Тогава крал Чарлс II (1660-1685) се опитал да се противопостави на чая с няколко закона, забраняващи продажбата му в частни домове, както и за лицензиране на продажбата му. Опитите на правителството да припечели от продажбата на чай продължили като вдигнали митото му на 119%. Това довело до създаване на изцяло нова индустрия – контрабандата на чай.

Холандски и скандинавски кораби докарвали чай до бреговете на Британия, където чакали контрабандистите (най-често местни рибари) с малки лодки, в които разтоварвали ценния товар. През 1784 г. контрабандата спряла, тъй като митото било свалено от 119% на 12.5%.

В началото на 19 век на корабите отнемало цяла година, за да докарат чай от Китай до Великобритания. Когато на пазара се появила Източната индийска компания (East India Company) и след като получила монопола върху търговията през 1832 г., били поръчани нови, свръхбързи клипъри (clippers).

На картината на художника Сауел Скот се вижда разтоварен чай на един от лондонските докове (горе).

Най-известният клипър за превозване на чай е Къти Сарк (Cutty Sark). Построен през 1868 г., той отивал и се връщал до Китай за по-малко от 80 дни. Къти Сарк е запазен до днес и може да бъде видян в Гринуич.

Първоначално чаят бил внасян от Китай. Британците разменяли нелегално опиум, който китайците нямали, за чай, произведен от тях. Опиумът бил произвеждан в Индия (в Бенгал). Обаче китайското правителство взело мерки срещу търговията с опиум, което довело до обявяване на война от британците през 1840 г. По време на войната търговията с чай спряла, затова британците започнали да произвеждат чай в Индия (Асам) и в Цейлон. От средата на 20 век британците започнали да отглеждат чай в своите колонии в Африка - Кения, Уганда, Танганайка (днес Танзания) и Родезия (днес Зимбабве). През 1839 г. в Обединеното кралство за първи път се появил чай, отгледан в Индия.

Днес чаят е най-популярната напитка във Великобритания. 98% от британците пият чая си с мляко, а едва 30% използват захар.

 

 

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.