Кораби затвори

Hulk на английски е стар кораб, който не се движи. Днес старите кораби, оставени на пристанищата, обикновено се ползват за развлечение - има ги покрай брега на Темза в Лондон - а в миналото и за болници и складове.

През осемнадесети и деветнадесети век старите кораби във Великобритания често били превръщани в затвори.

Нуждата от затвори се увеличавала по време на войни, тъй като били залявани военнопленници.

Един от популярните prison hulks – кораби затвори – по време на Наполеоновите войни бил HMS Discovery.

Съдбата на този кораб е впечатляваща, докато бил в движение, той обиколил света – на него плавал Джордж Ванкувър по време на експедицията за разучаване на западния бряг на Северна Америка в края на 18 век. (На изследователя Ванкувър е кръстен един от най-красивите градове на Канада днес.)

HMS Discovery участва в битката за Копенхаген, която адмирал Нелсън води срещу датчаните, отново в края на 18 век.

После корабът е превърнат в болница.

А накрая HMS Discovery станал затвор в Темза, в близост до днешния квартал Woolwich.

Корабите-затвори нямали мачти и платна. Вътрешността им била превърната в килии. Те били ниски и с нарове, често на три етажа. Зловонието, болестите и мизерията били ужасни.

Някои кораби затвори били пригодявани за плаване отново. Щом се запълвали със затворници, те поемали към Австралия или другите затворнически колинии в Британската империя.

Корабите затвори били премахнати в края на 19 век. Преди това обаче те били увековечени от Чарлз Дикенс в романа “Големите надежди”, както и от Виктор Юго в “Клетниците”, чийто герой Жан Валжан е също временно затворник на кораб затвор.

    Ако сте читатели на този сайт, ви молим да дарите средства за празника на българската култура, който организираме за 24 май, до българските рози, посадени от нас на Голдън Скуеър в централния лондонски квартал Сохо. Даренията ще отидат за наема на площада, за застраховка, за осигуряване на сцена, озвучение, щандове, маси, столове… Вашето дарение ще е знак, че подкрепяте нашата мисия да свържем българите с останалите лондончани и да направим позната българската култура в Лондон. Имената на дарителите ще бъдат споменати на събитието за 24 май. Освен това ще поканим лично дарителите да участват на нашия празник в центъра на Лондон:

Нашата сметка:
LONDON BULGARIAN ASSOCIATION
Sort Code 20-12-26
Account No 33784770
IBAN GB65 BUKB 2021 2633 7847 70

* * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.