Кораби затвори

Hulk на английски е стар кораб, който не се движи. Днес старите кораби, оставени на пристанищата, обикновено се ползват за развлечение - има ги покрай брега на Темза в Лондон - а в миналото и за болници и складове.

През осемнадесети и деветнадесети век старите кораби във Великобритания често били превръщани в затвори.

Нуждата от затвори се увеличавала по време на войни, тъй като били залявани военнопленници.

Един от популярните prison hulks – кораби затвори – по време на Наполеоновите войни бил HMS Discovery.

Съдбата на този кораб е впечатляваща, докато бил в движение, той обиколил света – на него плавал Джордж Ванкувър по време на експедицията за разучаване на западния бряг на Северна Америка в края на 18 век. (На изследователя Ванкувър е кръстен един от най-красивите градове на Канада днес.)

HMS Discovery участва в битката за Копенхаген, която адмирал Нелсън води срещу датчаните, отново в края на 18 век.

После корабът е превърнат в болница.

А накрая HMS Discovery станал затвор в Темза, в близост до днешния квартал Woolwich.

Корабите-затвори нямали мачти и платна. Вътрешността им била превърната в килии. Те били ниски и с нарове, често на три етажа. Зловонието, болестите и мизерията били ужасни.

Някои кораби затвори били пригодявани за плаване отново. Щом се запълвали със затворници, те поемали към Австралия или другите затворнически колинии в Британската империя.

Корабите затвори били премахнати в края на 19 век. Преди това обаче те били увековечени от Чарлз Дикенс в романа “Големите надежди”, както и от Виктор Юго в “Клетниците”, чийто герой Жан Валжан е също временно затворник на кораб затвор.

 * * *
На нашия сайт Разходки из Лондон разказваме истории за Лондон, британската култура и българи във Великобритания с вълнуващи проекти. Текстовете от сайта ни ще идват до вас, ако следвате страницата ни във Фейсбук.
* * *
Този текст, както и останалите текстове на сайта, са защитени от авторското право. Ако искате да използвате текста и снимките, трябва да поискате разрешение за това. Пишете на нашият имейл. Ние вероятно ще ви дадем разрешение, при условие, че изпълнявате правилата за цитиране на източника и авторите, съгласно българското и международно право.
За ваше удобство използваме "бисквитки". За повече информация прочетете Правилата за лични данни и бисквитки.